Trinaest klubova se suočava s bankrotom zbog pandemije

Trinaest profesionalnih klubova u Njemačkoj suočava se s bankrotom.

Sport 03.04.2020 | 21:52
Trinaest klubova se suočava s bankrotom zbog pandemije

Zbog pandemije koronavirusa ekonomija širom svijeta je na velikom udaru, a nije pošteđena ni Njemačka, gdje su brojni klubovi u ogromnim problemima.

Kicker navodi da je čak 13 od 36 profesionalnih klubova pred bankrotom zbog pandemije, a 12 ih je već tražilo unaprijed novac od TV prava kako bi uspjeli da plate sve obaveze.

Posebno su ugroženi timovi iz Cvajte. Sedam klubova se suočava s bankrotom već na kraju mjeseca maja, jer bez utakmica i novca kojeg dobijaju od sponzora jednostavno ne mogu funkcionisati.

Ukupno devet klubova iz Cvajte i četiri kluba iz Bundeslige u velikim su problemima i vjerovatno neće uspjeti da prežive ovaj težak period ako se sezona ne nastavi početkom maja.

Bogati klubovi spašavaju male?

Bayern, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen i RB Leipzig navodno su najavili formiranje fonda kako bi spasili male ekipe.

Spremni su da se odreknu TV prava, dodali su još 20 miliona eura, te će na taj način pokušati da spasu ostatak klubova koji su u velikoj krizi.

Ipak, ostaje nam da vidimo šta će se zaista desiti u ovom slučaju i hoće li novac ovih klubova biti dovoljan da se mali klubovi izvuku.

Za sada mali klubovi moraju da čekaju šta će se dogoditi, ali očigledno će biti velikih problema ako se prvenstvo ne nastavi početkom maja. 

(sportportal.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar