Marija Simanić i Tea Simić donijele dva zlata za BiH na džudo takmičenju

Prvi takmičarski dan Evropskog džudo kupa za mlade nade (European Judo Hopes Cup) u potpunosti je opravdao odluku Evropske džudo unije (EJU) da novo takmičenje uvrsti svoj kalendar, te da tehničku organizaciju povjeri Džudo savezu Bosne i Hercegovine.

Sport 22.04.2024 | 10:56
Marija Simanić i Tea Simić donijele dva zlata za BiH na džudo takmičenju

Osim takmičenja svi mladi takmičari imaju priliku kroz seminar učiti od osvajača olimpijskih medalja. Svoje bogato znanje i iskustvo mladim judokama prezentovali  su zlatni s Olimpijskih igara iz Sydneyju, Japanac Makoto Takimoto, koji je bio u ulozi Kodokan eksperta, kao i Maria Centracchio, bronzana za Olimpijskih igara u Tokiju.

- Nije mi teško prenositi znanje i strast na mlade judoke kako bi im pomogla da se razvijaju. Iskreno se nadam da ću u životu inspirisati mlade ljude da postanu jači i da ostvare bolje rezultate od mene. Zahvalna sam što sam ovdje i što svoju strast dijelim s njima - kazala je nekadašnja italijanska džudistkinja Maria Centracchio, te dodala:

- Mislim da je najvažnije da je ovo takmičenje koncipirano s treninzima, tako da fokus nije samo na takmičenju već se mnogo pažnje posvećuje i treningu. Vjerujem da su treniranje i takmičenje jako dobra kombinacija.

Dodjelom tehničke organizacije prvog takmičenja ove vrste u svijetu, koje je posvećeno razvoju mladih judoka, našem nacionalnom savezu ukazana je iznimna čast.

- Nije nikakvo iznenađenje da je nama povjerena tehnička organizacija jednog ovakvog takmičenja, pogotovo zbog činjenice da je smo svoje organizacione sposobnosti potvrdili potvrdio bezbroj puta zbog čega nam je 2022. godine EJU dodijelio priznanje "Najbolji od najboljih", koje se dodjeljuje najboljem tehničkom organizatoru na evropskom tlu - kazao je počasni predsjednik Džudo saveza BiH, Branislav Crnogorac.

Uz velika imena džudo sporta, koji su svoje iskustvo i znanje prenosili na mlađe, u Areni Hills prvi takmičarski dan European Judo Hopes Cup uveličali su Majlinda Kelmendi i Tina Trstenjak, olimpijske šampionke iz Rio de Janeira, kao i Azerbejdžanac Rustam Orujov, koji se na istim Igrama okitio srebrenom medaljom.

Bez domaćih džudo velikana, Larise Cerić i Amela Mekića, teško je zamisliti jedno veliko međunarodno takmičenje u našoj zemlji.

- Džudo savez BiH uživa veliki ugled kod Evropske džudo unije i oni su upravo nama povjeriti tehničku organizaciju prvog historijskog Evropskog kupa za takmičare do 15 godina - naglasila je Larisa Cerić, dodavši:

- Osim samog takmičenja održava se i seminar i sigurno će puno značiti puno djeci koja su tu, a i zbog činjenice da su tu džudisti koji su kroz karijere mnogo uradili na promociji džudo sporta.  

Da u našem savezu ne trebaju mnogo brinuti o budućnosti džuda potvrdili su i rezultati naših takmičara.

Zlatnim medaljama okitile su se Marija Simanić (-52 kg), Tea Simić (-48 kg). Srebrena odlična pripala su Elli Čehajić (-48 kg) i Lazaru Vujičiću (-46 kg), dok su bronzane medalje osvojile Marija Jokić, Ahmad Nur Hasan (-40 kg), Amina Begić (-44 kg) i Kristijan Đurđević (-50 kg).

(Vijesti.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar