Još devet osoba zaraženo u TK, među njima i dijete

Na području Tuzlanskog kantona registrovano je devet novih slučajeva zaraze korona virusom nakon što je u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli analizirao 57 uzoraka, potvrđeno je iz Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Bosna i Hercegovina 03.04.2020 | 14:42
Još devet osoba zaraženo u TK, među njima i dijete

Kako je kazala ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, od ukupno 55 osoba registrovanih na području Tuzlanskog kantona, njih 36 je u klasteru Centra za srce, 13 je u klasteru Srednja Špionica, a jedno u Lukavcu.

Takođe, pojavili su se i novi klasteri i to u Sapni s jednom osobom, zatim u Banovićima s jednom osobom, aktivan je i novi klaster u Tuzli gdje je takođe prisutna jedna osoba te jedan klaster u Gračanici.

Dva slučaja zaraze koronavirusom koji su zahtijevali bolničku hospitalizaciju potvrđeni su u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i nalaze se u ranije spomenutoj statistici.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović, u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitaliziran je muškarac te jedno dijete iz Gračanice.

Govoreći o muškarcu, Jusufović nam je kazao da je ovom pacijentu trebala biti zamijenjena baterija na pacemakeru, međutim, prilikom pripreme za operativni zahvat on je testiran na korona virus, a rezultat analiza je bio pozitivan.

Kada je riječ o djetetu iz Gračanice, Jusufović nam je kazao da je ono u tuzlansku bolnicu dovedeno u febrilnom stanju, a takođe mu je potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom.

Oba pacijenta trenutno su hospitalizovana u izolatoriju Klinike za zarazne bolesti u UKC-u Tuzla.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području Sapne, a kako je potvrđeno iz tamošnjeg kriznog štaba, riječ je o muškarcu koji je bio na radu u Banjoj Luci.

Njegovi najbliži kontakti već se nalaze u izolaciji, testirani su na koronavirus, a brisevi su upućeni na analizu u Tuzlu. U izolaciji se nalazi i jedan dio osoblja Doma zdravlja u Sapni, s obzirom na to da je zaraženi muškarac s njima bio u kontaktu.

Ministrica Čolić je kazala da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli ukupuno hospitalizovano 16 pacijenata, četiri su u Centru za srce, jedan u bolnici u Brčkom, jedan je premješten u drugi kanton radi nastavka liječenja, a 32 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji.

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Aco

03.04.2020 13:40

Dali neko umire od starosti,od raka,od neke druge teske bokesti,od secera,od infrakta,od sto i jedne druge bolesti osim od korone. Pa i do sad je narod umirao svake minute i svaki sat neko umre i neko se rodi. Gdje su sad oni sto godinama umiru od posledica granatiranja bogatim uraniumom. Nema vise ni njih sad sve koronasi nema vise tuberana ma cak ni oni koji umru od zime il gladi i njima se prisiva korona. Ma dokle vise o glupim zavjerama.

ODGOVORITE
Name

Ad

03.04.2020 14:27

Aco. Pod hitno doktoru.