Brčko: Blokiran zaseok, mještani bili u kontaktu sa zaraženim

Brčanska policija blokirala je gornji dio zaseoka Peškiri kod sela Gornji Zovik zbog potvrđene sumnje da su mještani bili u kontaktu sa osobom zaraženom virusom korona, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta.

Bosna i Hercegovina 02.04.2020 | 19:26
Brčko: Blokiran zaseok, mještani bili u kontaktu sa zaraženim

Naredba je izdata s ciljem sprečavanja širenja, odnosno prenošenja zaraze na ostali dio mještana zaseoka Peškiri i mjesta Gornji Zovik, te susjednog mjesta Velino Selo u Općini Čelić. Zaražena osoba u prvim kontaktima je bila s devet osoba, u drugim s šest osoba s područja Peškira i s tri osobe s područja Tuzlanskog kantona.

Krizni štab je donio odluku o produženju izolacije na 28 dana, rekao je  šef Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević. Dodao je da su imali oko stotinjak poziva kada je u pitanju prekid izolacije radi vraćanja na posao u inostranstvo i vraćanja stranih državljana u svoje zemlje.

"Krizni štab donio je naredbu kroz koju se naređuje sanitarnoj inspekciji Brčko distrikta BiH da na zahtjev stranog državljanina ili državljanina BiH koji se nalazi u Brčkom, a ima rješenje sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i izolaciji, može dozvoliti prekid zdravstvenog nadzora i izolacije radi napuštanja BiH ukoliko ta osoba ima prebivalište u drugoj državi, ima radnu dozvolu i boravak u drugoj državi ili radi liječenja.

U saradnji s Policijom Distrikta takve osobe će iz samoizolacije biti propraćene do granice, sanitarni inspektor će izdati rješenje o prekidu izolacije i na taj način oni mogu preći u drugu državu", kazao je Bulčević. 

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Laki

02.04.2020 18:58

Eee, tako se to radi.

ODGOVORITE