Još četiri osobe zaražene virusom korona u TK

Još četiri osobe zaražene su korona virsom u Tuzlanskom kantonu, potvrđeno je nakon obrade uzoraka u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Bosna i Hercegovina 01.04.2020 | 14:42
Još četiri osobe zaražene virusom korona u TK

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, riječ je o osobama koje su vezane za klaster Medicinskog instituta Bayer, poznatijeg kao Centar za srce u Tuzli. U ovom trenutku iz Kriznog štaba nisu nam mogli potvrditi odakle dolaze nove četiri zaražene osobe.

Kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić potvrdila je da su u Tuzlanskom kantonu trenutno virusom SARS-CoV-2 zaražene 43 osobe, a najveći dio njih je vezan za klaster Medicinskog instituta Bayer i to 31. Zatim slijedi klaster u Srednjoj Špionici gdje je pozitivno 11 osoba te onaj u Lukavcu koji ima jednu zaraženu pacijenticu.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 14 pacijenata, pet je u Medicinskom institutu Bayer, jedna osoba je u brčanskoj bolnici, dok je jedna iz tuzlanskog Centra za srce prevezena u bolnicu u Banjoj Luci. U kućnoj izoalciji trenutno se nalazi 21 osoba kod koje je potvrđena infekcija SARS-CoV-2 virusom.

Čolić je kazala da su do juče u Zavodu za mikrobiologiju izvršene analize uzoraka 110 medicinskih radnika. Od tog broja 60 ih je zaposleno u UKC-u, a 50 u Centru za srce.

"Od 60 testiranih iz UKC-a Tuzla tri osobe su pozitivne. Riječ je jednom zapolsenom u Klinici za pedijatriju te dva sa Klinike za kožne bolesti. Kada je riječ o Centru za srce, imamo devet pozitivnih zdravstvenih radnika koji su dosad testirani", navela je Čolić.

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

01.04.2020 12:52

Kako se i lazi mogu lijepo testirati.

ODGOVORITE