SZO: Povećati broj testiranja na virus korona u BiH

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević održala je danas radni sastanak sa predstavnikom Svjetske zdravstvene organizacije Viktorom Olsavskim, sa kojeg je poručeno da je najvažnije stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih.

Bosna i Hercegovina 31.03.2020 | 20:06
SZO: Povećati broj testiranja na virus korona u BiH

Tema sastanka je bila organizovanje virtuelne konferencije ministara zdravlja u BiH, koordinatorke Ujedinjenih naroda Ingrid Mekdonald, predstavnice UNDP-a Stelijane Nedere i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktora Olsavskog. Cilj ove konferencije bio bi finaliziranje jedinstvene liste potreba medicinske opreme prema WHO, posebno imajući u vidu da je veoma teško doći do adekvatne potrebe u vremenu sveopšte potrebe za medicinskom opremom.

Najvažnija poruka ovog sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva civilnih poslova, se odnosi na stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih.

"Testiranje je pola puta ka prevazilaženju problema širenja zaraze korona virusa. Ova poruka je zajednička i izravan je rezultat razmjene informacija o broju zaraženih i oboljelih u BiH, kao i povećanom broju izvorišta coronavirusa u BiH", navodi se u saopštenju.

Doktor Olsavski pohvalio je trud Ministarstva koje svakodnevno podnosi izvještaj Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o epidemiološkoj slici u BiH.

Važan aspekt sastanka odnosio se i na finaliziranje priprema za obuku uposlenika Granične policije koju koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH uz podršku SZO. Obuka ima za cilj zdravstvenu zaštitu graničnih policajaca.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Szo

31.03.2020 18:32

Sve smrdi od njih. Njihove instrukcije, da ostanemo u kući dok skroz ne propadnemo, a onda će nas rikati svojim vakcinama.

ODGOVORITE
Name

Re:

31.03.2020 18:56

То је јасно од првог дана кампање. Ови су само извођачи радова на терену.

Name

Eksperti eksperimenata

31.03.2020 18:37

Jesu li se dogovorili šta je Corona, a šta covid 19? Ili nastavljaju ovu predstavu? Karantin će oslabiti najjači imunitet. Njihov cilj je da budemo bolesni i mrtvi. Prethodno vakcinisani njihovim vakcinama. U ekonomskoj propasti neviđenoj do sada. Ako ljudi ne progledaju, pristali su. Samo u Boga se uzdam, da otvori razum ljudima.

ODGOVORITE
Name

Re:

31.03.2020 18:54

Сагласан! Амин!

Name

Upali u nju

31.03.2020 18:53

Kada su tako dobri što nam ne doniraju inkubatore i opremu za porodilišta? Što ne pomognu dijalizne bolesnike, onkološke pacijente, bolesnike s autoimunim oboljenjima, bolesnu djecu? Kako nas se sjetiše? Od tolikih naših potreba, sad su našli šiljiti svoju humanost na nama? Samo da bude po staroj, ko kome jamu kopa.

ODGOVORITE
Name

Re

01.04.2020 02:16

Mozda bolje to I jeste njihovo oruzje za ubijanje ti testovi ubijaju ljude njihove vakcine maske I sve ostalo

Name

Trojanac

01.04.2020 07:14

Ne vjeruj Danajcima ni kad poklone nose.