Šefica MFF-a: Svijet se trenutno nalazi u recesiji!

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da je globalna ekonomija sada u recesiji zahvaljujući COVID-19, ali da čuje da svjetski čelnici konačno shvataju da će samo koordinisanim naporima uspjeti zaustaviti širenje novog korona virusa.

Svijet 28.03.2020 | 11:18
Šefica MFF-a: Svijet se trenutno nalazi u recesiji!

"Svijet je sada u recesiji, a dužina i dubina te recesije zavise od dvije stvari: ograničenja širenja virusa i učinkovitom, koordiniranom odgovoru na krizu", rekla je za CNBC, prenosi Biznisinfo.

Dodala je da je vrlo ohrabruje ovo što sada vidi - razumijevanje među globalnim liderima da ako virus ne savladamo svugdje, nećemo moći izaći iz krize.

"Ne bismo trebali ići s malim mjerama kad znamo da je to gigantska kriza. Nikada nismo vidjeli da se svjetska ekonomija zaustavlja. Sada to vidimo. Kako ćemo je revitalizirati to je još jedna važna tema", rekla je ona.

MMF je posljednjih sedmica poduzeo vanredne mjere kako bi pomogao u borbi s ekonomskim uticajem COVID-19.

Napori da se spriječi širenje virusa imali su ogroman negativan utjecaj na ekonomiju, prenosi Al Jazeera Balkans.

MMF je 16. marta saopštio da je spreman upotrijebiti svoj kapacite finansiranja od hiljadu milijardi dolara za pomoć zemljama širom svijeta koje se bore s humanitarnim i ekonomskim utjecajem novog korona virusa. 

(Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dejan

28.03.2020 12:40

Kome su oni jos pomogli!? Samo nam stavljaju omcu oko vrata. Ovu recesiju su oni i napravili da bi mogli podjeliti kredite, jer imaju viska novca.

ODGOVORITE
Name

Bahato

28.03.2020 16:35

Nasa vlast, kao njihova produzena ruka, namakla nam je "svjesno", bezbroj omci. Stranci koriste te I takve moralne likove za svoje, a I njihove profite, a mi i pokoljenja, ako ostanu ovdje, bice zaduzeni za sadasnje kredite, koji su uzeti radi njihovog velikog I bahatog bogacenje.

Name

1931

28.03.2020 13:36

Misliš depresiji?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

28.03.2020 13:50

Ajde!?

ODGOVORITE
Name

Tiito

28.03.2020 22:42

Namiriso Mile keš iz MMF-a. Moralo se uvesti vanredno stanje.

ODGOVORITE