Virus korona potvrđen u Brčkom, zaraženi supružnici

Gradske vlasti Brčko Distrikta potvrdile su jutros da su dvije osobe u tom gradu zaražene korona virusom, riječ je o supružnicima.

Bosna i Hercegovina 23.03.2020 | 10:44
Virus korona potvrđen u Brčkom, zaraženi supružnici

Od ukupno 14 testiranih osoba u Brčkom, korona virus je potvrđen kod dvije osobe. To znači da je u cijeloj BiH do sada 128 osoba pozitivno na ovaj virus.

Radi se o dvije mlađe osobe (1989. i 1990. godište), a radi se o supružnicima. U BiH su došli s Kariba i to preko Francuske i Srbije. Treća osoba koja ih je dovezla u BiH je u izolaciji.

Ovu informaciju je saopštio gradonačelnik Brčkog Siniša Milić. Poručio je da se osobe nalaze u izolaciji od 18. marta te da je njihovo zdravstveno stanje stabilno.

Riječ je o prvim slučajevima zaraze korona virusom u Brčkom, gdje se pod zdravstvenim nadzorom trenutno nalazi 888 osoba.

"U odnosu na ovu okolnost radi se o odgovornoj i savjesnoj porodici, jer prema njihovim tvrdnjama nisu imali kontakata. Treća osoba koja ih je dovezla sa graničnog prelaza između Srbije i BiH takođe se nalazi u izolaciji. Ona je dan ranije pripremila zalihe hrane", naveo je Milić.

Kako je istakao, preduzete su pojačane mjere na dezinfekciji stana u kojem borave supružnici, kao i šire okoline.

"Situacija je pod kontrolom i nadam se da će tako i ostati", dodao je Milić.

Ukupan broj zaraženih u BiH do sada je 128.

Po gradovima to izgleda ovako:

Banja Luka - 64, Čelinac - 3, Laktaši - 6, Srbac - 1, Prnjavor - 2, Ribnik -1, Modriča - 2, Kozarska Dubica - 2, Prijedor - 1, Bijeljina-3, Gradiška - 1 i Derventa - 1, Кneževo -3, Sarajevo – 3, Mostar - 6, Zenica - 4, Konjic - 11, Bihać - 4, Tešanj - 2, Orašje - 1, Goražde - 4, Novi Travnik - 1 i Brčko 2.

(BN/Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar