Nabavite nam opremu ili vas neće imati ko više da liječi!

''Mi trenutno nismo zaštićeni i sigurni jer nemamo svu opremu, ali zbog naših pacijenata radimo ovaj posao svaki dan. Budući da očekujemo širenje infekcije nismo sigurni koliko još možemo ovako izdržati'', poručuju ljekari iz Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina 22.03.2020 | 21:51
Nabavite nam opremu ili vas neće imati ko više da liječi!

Povodom sve teže situacije koja je nastala zbog širenja infekcije novom vrstom korona virusa i nastanka bolesti Covid-19, građani FBiH treba da shvate apele ozbiljno i da sve savjete zdravstvenih radnika u najvećoj mogućoj mjeri poštuju.

Iz Udruženja Urgentologa FBiH upozoravaju javnost da su oni ti koji su na 'prvim linijama', i oni su ti koji prvi pružaju pomoć. Stoga pozivaju sve građane na maksimalnu iskrenost kada je riječ o svim informacijama koje se od njih traže.

Podsjećaju nadležne da je po svim smjernicama sigurnost zdravstvenih radnika na prvom mjestu.

''Mi trenutno nismo zaštićeni i sigurni jer nemamo svu opremu, ali zbog naših pacijenata radimo ovaj posao svaki dan. Budući da očekujemo širenje infekcije nismo sigurni koliko još možemo ovako izdržati. Doktora je svaki dan sve manje jer nas se šalje u izolaciju. Zbog svih građana, a posebno naše djece i onih koji našu pomoć trebaju šaljemo apel i molimo da nas zaštitite i sačuvate. Molimo vas da nam nabavite opremu po preporukama jer u suprotnom nas neće imati tko liječiti'', upozoravaju ljekari koji rade u urgentnim centrima i službama Hitne pomoći FBiH.

''Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za liječničkim pregledom, ali isto tako apeliramo na sve da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta liječnicima. Riječ je o virusu iz dobro poznate porodice Coronavirusa i samo radikalan epidemiološki nadzor sa svim potrebnim mjerama može smanjiti broj zaraženih''.

Kao što su to ranije uradili ljekarii i ovo Udruženje upućuje posebnu molbu za sve građane sa povišenom tjelesnom temperaturom i respiratornim tegobama koji su se vratili u BiH u zadnjih 14 dana da se jave telefonom nadležnom liječniku ili na kontakt brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, a koje možete pronaći na internetu za svaki kanton.

''Budite odgovorni kao pacijenti, jer time štitite sve ostale, pa i vas same'', ističu iz ovog udruženja.

Nadležne za nabavku opreme mole da reagiraju odmah i da nabave dovoljno zaštitne opreme kako za uposlene u zdravstvu, tako i za pacijente.

''Prije svega POTPUNA zaštitna oprema za doktore, ali i sve zdravstvene radnike je prevencija "ulaska" virusa u zdravstvene ustanove. Situacija u kojoj virus ulazi u bolničke zdravstvene ustanove je najgori scenario. Svakako želimo izbjeći situaciju da se ionako desetkovan broj doktora ,''izbaci'' iz stroja tako što bi neko od ljekara bio zaražen i odstranjen sa posla sada kada je najpotrebniji građanima'', dodaju u saopštenju iz Udruženja Urgentologa FBiH.

(Bljesak.info )

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ramiz

22.03.2020 21:56

Pa zar nije dobro u federaciji, zar nije blagostanje

ODGOVORITE
Name

re

22.03.2020 22:14

To sto fali oprema nije kriv obicni narod i krajnje je neposteno da nas prozivate,Znate vi dobro zasto je zdravstvo u kolapsu

Name

Re Ramiz

22.03.2020 22:15

Pa jeste Ramize, đe su ti oči?

Name

Pusti Federaciju

23.03.2020 03:42

Pusti Federaciju. Sve su unistili i u RS.

Name

Milorad Dodik

23.03.2020 06:21

Covjek koji je unistio zdravstveni sistem RS i robne rezerve sad daje izjave pk sistemu zivot je najpreci. Pa to je cisti horor.

Name

Uhh

22.03.2020 22:25

Medicinari su potpuno u pravu. Sto se mene tice ja podrzavam njihove zahtjeve. Da ovi partijasi nisu slavili 8 mart od naseg novca. Mogli su zastite kupiti doktorima i tehnicarima.

ODGOVORITE
Name

Laco

23.03.2020 06:25

Jeste, Federacija jebolji dio BIH, jer nije opljačkan kao RS! naš Burle isprosi od SRBIJE!

Name

Meister

22.03.2020 22:30

Nema ovdje mjesta prepucavanju...istina je što kažu, naši iz RS-a će se buniti kad bude kasno, kao i za sve ostalo. Region je daleko opremljeniji i nalaze se u teškoj situaciji. Šta će biti sa nama...vidjećemo za 15 dana

ODGOVORITE
Name

Leonardo

23.03.2020 06:46

Svi u regionu su disciplinovaniji od nas u BiH. Kad bude došlo do frke hoće li ovi što svaki dan organizuju roštilj i druženja i tada prkositi ljekarima. Sramota. Ali, nažalost, stvarnost će ih lupiti po glavi.

Name

Alf

22.03.2020 22:38

Jos kada za nagradu za borbu protiv pandemije bez opreme premijer Fadil vam u znak zahvalnosti smanji plate .

ODGOVORITE
Name

Abc

23.03.2020 05:30

Smanjiće platu 10% medicinarima i policiji koji su prvi na udaru i rade naj teze poslove

Name

Za jednu vrecu zlata,

23.03.2020 02:03

Šef može dosta opreme da nabavi, i jos puno da mu ostane!cene su poskočile"šef sta velis.

ODGOVORITE
Name

borac

23.03.2020 06:34

Ma kakvu opremu evo prilike da se u ovom zlu jos sta ukrade.

ODGOVORITE
Name

Lav

23.03.2020 06:57

Nije komentar već istina Doktori nek vrate pare sto su uzeli od pacijenata i inače sve a ne i naj gori Doktor iz RS ima kuću ili stan u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Žare

23.03.2020 09:07

Naša vlast sad hrli za kriminalom ko te pita za bolnice i bolničko osoblje oni ukradoše od ciganke dijete kamoli neće narodnog novca nema većije kriminalaca od BIH VLASTI sicilijanska mafija za njih mala maca

ODGOVORITE