Srbija pooštrila ograničenja kod javnog okupljanja

Vlada Srbije usvojila je nove mjere za suzbijanje širenja virusa korona kojima je je pooštreno ograničavanje javnog okupljanja tako da distanca između osoba mora biti najmanje dva metra, a određeno je nekoliko objekata na teritoriji države koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj.

Srbija 17.03.2020 | 17:18
Srbija pooštrila ograničenja kod javnog okupljanja

Javna okupljanja i na otvorenom i u zatvornom prostoru ograničena su tako da na površini od četiri metra kvadratna ne može biti više od jednog lica, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlasnici lokala su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta.

Iz primjene odluke izuzete su osobe koje zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primijeniti ovu mjeru.

Pooštrena je zabrana izvoza lijekova, pa se sada odnosi ne samo na lijekove proizvedene u Srbiji, već na sve lijekove koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Osim zabrane izvoza suncokretovog ulja, od danas je zabranjen i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

"Vlada Srbije koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane, a naročito na najstarije, da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima. Ukoliko imate više od 65 godina, ostanite kod kuće i pridržavajte se dobro poznatih mera zaštite od virusa korona", ističe se u saopštenju.

Napominje se da je cilj svih usvojenih mjera isključivo očuvanje života i zdravlja, za šta je Vladi neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

Današnja sjednica Vlade Srbije započela je minutom ćutanja stradalima u pogromu 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji.

Imajući u vidu vanredno stanje koja je na snazi u Srbije, time je obilježeno 16 godina od prvog pogroma u Evropi u 21. vijeku, u kojem je spaljeno više od 35 srpskih crkava i manastira, spaljeno više od hiljadu kuća, protjerano više od četiri hiljade ljudi, a njih 28 izgubilo život, navodi se u saopštenju. 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar