Ko namjerno širi zarazu dobija 15 godina zatvora

U Sloveniji, u kojoj su 253 osobe zaražene koronavirusom, uvode se oštre mjere, pa tako svaki ugostitelj, trgovac ili neki drugi pojedinac koji prekrši pravila i proširi bolest, može da dobije osam godina zatvora.

Svijet 16.03.2020 | 22:00
Ko namjerno širi zarazu dobija 15 godina zatvora

 Ukoliko je pojedinac namjerno proširio zarazu, mogao bi da se suoči sa kaznom od 15 godina zatvora, ukoliko dođe i do smrtnog slučaja, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u članu 177 slovenačkog krivičnog zakonika, koji se odnosi na prenošenje zaraznih bolesti, „ko ne poštuje propise kojima nadležni organ određuje inspekciju, dezinfekciju pacijenata i bilo koje druge mjere za kontrolu ili sprječavanje širenja zaraznih bolesti, kažnjava se novčano ili zatvorom do jedne godine“.

Ukoliko je došlo do smrti jedne ili više osoba, zatvorske kazne su rigoroznije, a advokat Marko Makuc kaže da se u tom slučaju radi o zločinu protiv života i tijela, ali napominje da se počiniocem krivičnog djela smatra isključivo osoba na koju se naredbe odnose.

Kao primjer navodi da, ukoliko je Vlada donela propis da ugostitelji zatvore svoje lokale, biće kažnjeni ako se utvrdi da su te naredbe prekršili.

(in4s.net)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

E moji momci,

17.03.2020 00:15

Tako ti je u pravnih državi, ko voli neka izvoli.

ODGOVORITE
Name

Stana

17.03.2020 06:56

Moze se napraviti i od ; jedna trećina alkoholnog sireta, 2 trećine destilovene vode i nakapati limuna. To se uvijek ima kupiti.

ODGOVORITE
Name

Nisu čista posla

17.03.2020 08:49

I pjesnik je to zapazio: 'Onda smo krenuli dalje za zvijezdom koja nas je vodila imali smo zadatak da nas po zlu zapamte narodi koje posjetimo', pa kaže dalje: 'Prolazili smo kroz velike gradove činili se nevješti ostavljali konzerve sa epidemijama i odlazili dalje' etc etc..

ODGOVORITE