U Italiji umrla 1.441 osoba, bolnice prepune

Kapaciteti intenzivne njege na području Lombardije, koja je u Italiji najviše pogođena korona virusom, skoro su u potpunosti popunjeni.

Svijet 15.03.2020 | 18:33
U Italiji umrla 1.441 osoba, bolnice prepune

Regija Lombardija, u kojoj živi nešto više od 10 miliona ljudi, prolazi kroz teške dane zbog pandemije Covid-19 koja je izbila prije tri sedmice.

U Italiji je registrovano 21.157 slučajeva korona virusa, a samo u Lombardiji taj broj iznosi 11.685. Od posljedica korona virusa u Italiji je umrla 1.441, uključujući 966 osoba na području Lombardije.

Čelnik Lombardije Attilio Fontana, potvrdio je da se broj mrtvih, nažalost, povećava te se situacija pogoršava.

"Približavamo se vremenu kada nećemo moći koristiti jedinice intenzivne njege jer više nećemo imati kreveta", rekao je Fontana.

Naglašavajući da je glavni problem u regiji nedostatak respiratorne opreme, Fontana je napomenuo da je važno stvoriti bolnicu sa 500 kreveta u milanskom sajamskom centru.

Anesteziolog Ivano Riva iz bolnice u Bergamu, u Lombardiji, naveo je da, ukoliko se nastavi dosadašnji rast, ovo područje neće izdržati.

"Smanjuje se broj slobodnih mjesta. Na intenzivnoj njezi intubiramo više od sedam ljudi dnevno. Radimo kontinuirano. Imamo pravo na odmor svakih 14 dana", rekao je Riva.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar