Amerika ukinula finansijsku pomoć Kosovu zbog taksi

Agencija američke vlade "Milenijum Čelendž Korporejšn" (MCC) saopštila je da će obustaviti programe ekonomskog razvoja na Kosovu dok Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Svijet 13.03.2020 | 22:00
Amerika ukinula finansijsku pomoć Kosovu zbog taksi

"Pozicija Sjedinjenih Američkih Država po pitanju kosovskih taksi na robu iz Srbije je jasna. Ukidanje tih taksi će poboljšati kosovsku privredu i pomoći da se smanji siromaštvo kroz ekonomski rast", navodi se u saopštenju ove američke agencije.

Sve dok se ne reši pitanje kosovskih taksi, MCC ističe da će pauzirati primenu početka svog programa i razvoj predloženog kompaktnog programa na Kosovu.

"Odluka da se nastavi sa programima MCC zasniva se na akcijama kosovske vlade", navodi se u saopštenju američke agencije. "MC C se nada da će kosovska vlada izabrati da reši brzo ovo pitanje taksi kako bi se nastavilo sa programima MCC. Čim se donese odluka o tome, MCC će nastaviti sa radom", navodi se u saopštenju.

U bordu koji čini devet direktora MCC nalaze se državni sekretar Majk Pompeo, kao predsedavajući, ministar finansija Stiven Minučin, kao i izvršni direktor Šon Kernkros. Prištinski mediji objavili su ranije da će SAD obustaviti 200 miliona evra vredne investicije, što je prvi udarac vladi Aljbina Kurtija zbog odbijanja da ukine takse na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

(Kurir.rs) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dingil

13.03.2020 21:36

Ahahaahhahahahahhaha

ODGOVORITE
Name

KAKO NAROD KAZE

13.03.2020 23:51

"Sto je babi milo to se babi snilo".

Name

Аполо 11

14.03.2020 04:49

Види Америка да њихово чедо измиче контроли. Е Шиптари па затварање државе не доноси ником добро.

ODGOVORITE
Name

Elo

14.03.2020 09:33

Još malo i biće pušteni niz vodu.Tako to radi Amerika sa "moćnim" saveznicima.Tako su prošle sve vlade Iraka,Avganistana,Libije itd.koje su podržane od njih.Moćni cijene jake.Opet će ovdje na Balkanu uvažavati samo Srbiju.To je ipak jedna od rijetkih država koja je pokazalu snagu i hrabrost na toliku svjetsku silu,to ne može svaka država ili kvazi država.

ODGOVORITE
Name

Ahahahha

14.03.2020 14:06

Ahahhahaha Srbija pokazala hrabrost ahahhahaha kakvi mitomani...uvijek krali i gledali u tudje dvoriste a hrabri samo u omjeru 10:1 u njihovu korist.

Name

Solana

14.03.2020 17:25

Aaaaaaaahhaaaaaaaaa smešno

ODGOVORITE