Preko 150 vozača iz BiH zaustavljeno u Sloveniji

Više od 150 prevoznika iz BiH koji su 10. marta krenuli kamionima iz Italije nisu stigli u Bosnu i Hercegovinu budući da su zaustavljeni na slovensko-hrvatskoj granici gdje su kilometarske kolone i gdje se rade detaljni pregledi, potvrđeno je za Klix.ba.

Svijet 13.03.2020 | 11:13
Preko 150 vozača iz BiH zaustavljeno u Sloveniji

Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske izjavio je da se prevoznici zajedno s prevoznicima iz drugih zemalja nalaze u kolonama.

"Tranzit preko Hrvatske i Slovenije ne koriste samo naši prevoznici, već i prevoznici iz Srbije, Turske, Bugarske i drugih zemalja. Neki su u karantinu, neki u kolonama gdje je vrlo neuslovno. Nije isključeno da će svi završiti u karantinu", rekao je Grbić.

Navodi kako će Slovenija uvesti represivne mjere i zatvoriti granicu s Italijom, što će prevoznicima i privrednicima otežati ionako tešku situaciju.

"Prevoznici iz BiH neće moći u narednih 14 dana ući u Italiju ili bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Kako stoje stvari, mislim da će na graničnim prijelazima s Hrvatskom i Slovenijom ostajati u karantinu 14 dana", upozorio je Grbić.

Dodao je kako će vozači, i kada dođu u Bosnu i Hercegovinu, morati biti 14 dana u samoizolaciji.

"Austrija je uvela dodatne provjere, ali dozvoljavaju prolazak. Sve su prilike da će Slovenija i Hrvatska totalno zatvoriti granice i onda je to ozbiljan problem. Dovest će to privredu BiH u pitanje", ocijenio je Grbić.

Smatra kako bi nadležne institucije u Bosni i Hercegovini trebale da urade sve kako bi se dozvolio protok robe s Hrvatskom i Slovenijom.

"Prijete nam ogromni gubici kada je riječ o toj privrednoj grani. Ako ne bude pomoći institucija, ova grana će pasti na koljena", zaključio je Grbić.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar