"Nasilje prema migrantima stvara tlo za radikalizaciju"

- Na pojačanu novu migrantsku krizu potreban je međunarodni odgovor i ključni faktor je očuvati bezbjednost. Ukoliko nemate humanost, vi ugrožavate bezbjednost, jer svako nasilje prema migrantima stvara plodno tlo za radikalizaciju - upozorili su sagovornici u emisiji "Globalno" BN TV.

Republika Srpska 11.03.2020 | 22:48
"Nasilje prema migrantima stvara tlo za radikalizaciju"

"Praviti Evropu i s jedne strane govoriti o Evropi bez granica, Evropi ljudskih prava, Evropi pomirenja, jedinstva, a onda u toj Evropi dizati žice i ograde, to je besmisleno. To je nešto što pravi kontradiktornost same Evrope i pojačava dimenziju licemjerstva. To ne može opstati", smatra poslanik Stranke za pravdu i pomirenje u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić.

Govoreći o novom migrantskom žarištu, spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović tvrdi da se to moglo i očekivati. Podsjeća da se 2016. godine Brisel obavezao da će Turskoj uplatiti šest milijardi evra, kako bi joj olakšao materijalni teret zbog prihvata migranata, ali kasnije je i pogazio to obećanje, što je Turska kaznila otvorivši granice.

"Četiri godine nakon tog sporazuma, tek nešto više od tri milijarde evra je uplaćeno, a sami Turci tvrde da su za smještaj migranata potrošili 40 milijardi evra", kaže Starović i dodaje da je suvišno i govoriti da nije bilo ništa od pristupnih pregovora za ulazak u Evropsku uniji i bijele šengenske liste za turske državljane.

On  smatra da je razumljiv revolt Turske, ali da je istovremeno neprihvatljivo da se igra sa sudbinama i mukama miliona porodica koji dolaze iz kriznih područja.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost ocjenjuje da je sadašnji odnos Grčke prema migrantima i blokada granica bila očekivana, jer Grci pred sobom imaju ulog turističke sezone.

"Grčka će napraviti tampon zonu za sve nas iz regiona koji možda nemamo takve kapacitete da se pripremimo za pritisak migranata. Smatram da ovaj bezbjednosni izazov zahtijeva međunarodni, združeni odgovor. Niti jedna zemlja ne može sama da preduzme nikakve mjere niti da kaže šta će raditi sa tim ljudima", smatra Obradović i dodaje da je ključan faktor očuvati bezbjednost:

"Ukoliko nemate humanost, vi ugrožavate bezbjednost, jer svaka nasilna stvar prema tim migrantima stvara plodno tlo za radikalizaciju".

 

BN TV 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Evropa

11.03.2020 22:49

treba financijski pomoci ali troduplo manje nego amerika ali migranti treba da idu u islamske zemlje gdje se mogu lako integrisati jer tamo nece vidjeti razgolicene zene a oni te nevole vidjeti to je za njih najveca kazna zato treba financijski pomoci pa neka idu u iran i saudijsku arabiju!

ODGOVORITE
Name

Yu

11.03.2020 23:07

Samo mektic to more rijesiti

Name

Re Evropa

12.03.2020 08:21

Poznata balkanska vrlina je primitivizam,pogotovo ovako anoniman kao ti.

Name

Србислава

12.03.2020 09:08

Зашто помагати,немају документа,иду илегално. сви исте податке дају? Терористи ,криминалци, само коОрбан ,ограда. Војску на границе, нек иду у кувајт ,Иран ,Ирак . Тамо треба радити,нема помоћи и џабане