SIIPA privremeno oduzela dokumenta iz MO BiH

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Republike Hrvatske. 

Bosna i Hercegovina 11.03.2020 | 15:10
SIIPA privremeno oduzela dokumenta iz MO BiH

Kako je saopšteno iz SIPA-e, navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeno lice izmijenilo bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivalo velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavalo određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima preduzeća iz Republike Hrvatske.

- Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM.  

O realizaciji navevedene naredbe, policijski službenici SIPA-e će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kaže se u saopštenju.

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Realno

11.03.2020 15:41

Samo posteno i hapsite sve redom ne bi li ovaj narod u BIH progledao. Mora se uspostaviti red, postovati Zakone, i pravedno za sve. Bez izuzetaka i politickih imuniteta. Svima ce nam biti bolje i krenut cemo zivit zivot dostojan svakog covjeka u pravnoj drzavi. A toliko je kriminala nagomilano da ce mozda neke nove generacije dozivjeti da zive u uredenoj BIH. Pozdrav svim napacenim, postenim, samosvjenim gradanima ove unistene, pokradene drzave BIH

ODGOVORITE
Name

Pojašnjenje

11.03.2020 16:01

Nezamislivo je to da neki švajcarski Nijemac ošteti švajcarski budžet trgujući s nekom njemačkom firmom. Niko u svijetu ne pljačka vlastitu, rodnu zemlju za račun neke druge države. Samo ovi naši govnari bi svu BiH, kad bi mogli poklonili svojim tzv. "matičnim" zemljama. Švajcarski Nijemci nemaju matičnu zemlju Njemačku, nego samo jednu zemlju i to je ŠVICARSKA. Sve dok tako ovi nasi govnari ne budu činili i osjećali, sami će sebi ubrzati iseljenje iz svoje domovine/otadžbinu Bosne i Hercegovine. Sva sreća pa većina stanovništva voli i poštuje svoju BIH.

ODGOVORITE
Name

Volimo

11.03.2020 16:13

I postujemo ali ona i vecinski narod ne voli nas i ne postuje.

Name

Hrvat

11.03.2020 20:18

Sipa nesmije nijednog clana hdz da hapsi.zato je kralj covic akosi u hdz mozes da radis sta zelis tuzilastvo nesmije nista nego kleci i slusa dragana.dragan i jes kralj balkana

ODGOVORITE