Morin Kormak u Sarajevu sastala se i sa Košarcem

Prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Morin Kormak doputovala je u posjetu BiH.

Bosna i Hercegovina 09.03.2020 | 16:37
Morin Kormak u Sarajevu sastala se i sa Košarcem

Ona se već sastala sa grupom ambasadora akreditovanih u BiH, a britanski ambasador Metju Fildna svom Twitter nalogu naveo je da bivša američka ambasadorica u BiH ostaje saveznik i zagovornik naroda BiH.

Ona se danas sastala i sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, a potom i sa ministrom sa spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara BiH Stašom Košarcem.

Kako prenose Vijesti.ba, na sastanku Kormakova i Košarac su razgovarali o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o negativnom uticaju korona virusa na ekonomiju u BiH, te izrazili zabrinutost da bi dalji razvoj i širenje ovog virusa mogli ugroziti poslovne odnose i kontakt između kompanija i institucija u BiH.

Tokom današnjeg susreta bilo je riječi i o razvoju energetskog sektora u BiH. U tom kontekstu, naglašeno je da je neophodno prilagoditi legislativnu BiH pravnoj stečevini EU, s fokusom na ispunjavanje uslova iz Trećeg energetskog paketa.

Sagovornici su istakli potrebu da BiH što prije postane članica Svjetske trgovinske organizacije, te konstatovali da je potrebno usvojiti odluku o kvalitetu naftnih tečnih derivata.

Ministar Košarac i prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD-a Kormak osvrnuli su se i na političke odnose u BiH nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Republici Srpskoj.

Ministar Košarac rekao je da je pitanje Ustavnog suda BiH političko iz aspekta nezadovoljstva dva konstitutivna naroda u BiH načinom funkcionisanja ove institucije, kao i prisustva stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, prenose Vijesti.ba.

(BN) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Hm

09.03.2020 15:59

Zakon je prošao...čemu briga i panika.Treba da se boje oni koji su lopovski preuzeli zemlju.

ODGOVORITE
Name

Čestitka Klosarcu

09.03.2020 16:04

Bas me ovaj Klošarac iznenadio. Njegov engleski ubija brze od Covid19. Gdje li je samo učio. Valjda po romanijskim brdima, svjež zrak učinio svoje. Možda bi mu bolje bilo da tamo i ostane. Nije on za bosanskog Teheran, kako mu predsjednik reče.

ODGOVORITE
Name

Dušan

09.03.2020 16:40

Usvojiti odluku -pravilnik o čistoči naftnih derivata i kavaliteti?????Znači Rafinerija Brod nemože prodavati gorivo jer je najgoreg kvalitetaTa odluke je trebala biti usvojena prije tri godine al Špirič blokiro......

ODGOVORITE
Name

MD

10.03.2020 16:22

Rafinerija u Brodu ne radi uopšte, nema sta da prodaje.

Name

Dilema

09.03.2020 18:01

Da li je to ona ista Kormakova, bivsa ambasadorica SAD u BiH, za koju je svojevremeno Milorad tvrdio da je proslost, da ce je Tramp degradirati...a ona po zavrsetku ambasadorske misije u BiH napredovala u Stejt Departmentu i sad dolazo da zavrce ruke? Svaka cast Milorade bas si je sredio ti i tvoji lobisti

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

09.03.2020 18:07

Dodo jel ona bi odlazeca ili kako.

ODGOVORITE
Name

Re

09.03.2020 20:28

Privatna posjeta prijatelju.

Name

Masala

09.03.2020 18:26

Odkud Laketa na sastanku,da nisu u Trebinju sastancili ??

ODGOVORITE
Name

Василије

09.03.2020 19:40

Њеној посјети не треба придавати никакав значај.

ODGOVORITE
Name

BiH

09.03.2020 20:24

Tako je Vaso, to je odlazeća administracija, nju su Dodik i njegovi lobisti degradirali...