„Fagus“ zaključao kancelarije „Šuma RS“ u Kotor Varošu

– Radnici „Šuma Republike Srpske“ u Kotor Varoši koji su jutros došli na posao nisu mogli da uđu u kancelarije Šumskog gazdinstva (ŠG) „Vrbanja“ koje su zaključali predstavnici privatnog preduzeća „Vrbanja Šume“, a koje posluje u okviru poznate kompanije „Fagus“, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 09.03.2020 | 15:40
„Fagus“ zaključao kancelarije „Šuma RS“ u Kotor Varošu

Naime, firma „Vrbanja Šume“ iznajmljuju nekoliko kancelarija šumskom gazdinstvu „Vrbanja“ u Kotor Varoši koje su jutros osvanule zaključane, a radnici ŠG su se vratili kući.

Dok jedan broj radnika tvrdi da je razlog zaključavanja osveta, jer „Vrbanja šume“ nisu prošle na jednom od tendera „Šuma“, drugi smatraju da je razlog to što javno preduzeće ne plaća redovno zakup prostorija.

Direktor ŠG „Vrbanja“ Igor Andrić potvrdio je da dio kancelarija zakupljuju od preduzeća „Vrbanja šume“, istakavši kratko da je na sastanku i da će ići da vidi „kakvi su problemi u pitanju“.

Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije „Šuma RS“ Dušan Marković rekao je da je istina da dio radnika u ŠG „Vrbanja“ nije jutros mogao da uđe u kancelarije, da su otišli kući, ocijenjujući nedopustivim da rad javnog preduzeća kontroliše privatno preduzeće.

Direktor „Vrbanja Šuma“ Radislav Čupić nije se javljao na poziv portala CAPITAL, a i direktor „Fagusa“ Miroslav Malijević odbijao je naše pozive.

Upravi „Šuma“ uputili smo pitanja kako će reagovati i kako je moguće da privatno preduzeće zabrani javnom preduzeću pristup prostorijama u kojima posluje.

Stranačke igre

Problemi u ŠG „Vrbanja“ prisutni su još iz perioda nakon izbora 2018. godine kada je Daliborka Kerezović smijenjena sa pozicije direktora jer je svrstana u grupu „mangupa“ koji su navodno radili protiv kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za najviše funkcije, odnosno protiv Željke Cvijanović i Milorada Dodika.

Direktor ŠG „Vrbanja“ Igor Andrić kadar je DEMOS-a i nije u dobrim odnosima sa savjetnikom načelnika Kotor Varoši za odnose sa medijima i članom nadzornog odbora novinske agencije SRNA Goranom Đurićem za kojeg je ranije objavljeno da je maturirao u Srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti u Širokom Brijegu u 32. godini.

Đurić je bio i u rodbinskim vezama sa prethodnom direktoricom ŠG „Vrbanja“ Stanom Kuzmić koja se na toj poziciji nije dugo zadržala.

Nakon raspada DNS-a , Đurić se priklonio DEMOS-u i prema riječima dobro upućenih izvora, želio da nastavi da i nakon Kerezovićeve, iz sjene upravlja Šumskim gazdinstvom, a pošto Kuzmićeva i Andrić na to ne pristaju, prvo je smijenjena ona, a sada je i Andrić pred smjenom. Đurić sada lobira da na čelo ŠG dođe Vanja Kuprešak, bivši pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica.

Plate u gazdinstvu u Kotor Varošu isplaćene su tek za novembar, a doprinosi su uplaćeni za avgust prošle godine.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Banjalukaaaa...

09.03.2020 15:02

Aj da ima i neki kolektiv JP..da je gori po ne isplacenim platama od JP Akvana...isplacena za decembar2019god.....topli obrok u nekim bonovima da ne bi uslo u platu...al ne znam za koji mjesec..je zadnji top..obrok...mozda za novembar...moram pitati buraza..uposlenika akvane..kaze za novembar....eto.od goreg ima gore....nazalost...

ODGOVORITE
Name

Kum

09.03.2020 15:39

Svima tamo nogu u guzicu i mars kuci.

ODGOVORITE
Name

Jaa

09.03.2020 16:14

Izgleda da je na pomolu nova smjena direktora, pa na sve nacine pokusavaju ubrzati proces. Propast za radnike...

ODGOVORITE
Name

Igor Andric

09.03.2020 16:14

A šta se i radi. Ja ništa nisam kriv. Sve sam radio kako mi širokobriješki maturant Đurić kaže.

ODGOVORITE
Name

Goran Đurić

09.03.2020 16:16

Ne brini Andricu. Ja te stitim preko Čubre. Nista ti ne mogu. Samo ti radi kako ja kazem, pusti tu stoku sto hoce plate i doprinose.

ODGOVORITE
Name

Umićević

10.03.2020 06:14

I ja sam bio član SSJ-a i ponosim.se tim kao i predsjednikom Rakićem..Čovjek je školovan i sposoban. Bio je i predsjednik Zadružnog saveza BiH kao i RS u dva mandata. Rukovodio jačom institucijim nego sto je sadašnje ministarstvo RS. Srrćno Predsjedniče Rakiću. Tvoj vijerni predsjednik OO.SSJ Novi Grad.

Name

Max

11.03.2020 08:08

Jadno da jedan Malijevic M. koji je čitavo svoje bogatstvo stekao na račun tog istog preduzeća (sjecom državne šume), danas tom preduzeću blokira rad. Ucenik je prerastao učitelja !

ODGOVORITE