Njemačka ne želi nekvalifikovane radnike sa Balkana?

Njemačka vlada će najkasnije do polovine godine donijeti odluku da li će građanima zemalja zapadnog Balkana za poslove bez kvalifikacija produžiti mogućnost zapošljavanja u Njemačkoj.

Svijet 09.03.2020 | 07:17
Njemačka ne želi nekvalifikovane radnike sa Balkana?

Naime, prema Pravilu za zemlje zapadnog Balkana, koje je usvojeno 2015. godine, svi radnici iz BiH, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i s Kosova koji mogu dokazati da ih njemački poslodavac želi zaposliti imaju mogućnost da dobiju radnu vizu čak i bez stručnih kvalifikacija ili poznavanja njemačkog jezika.

Ovo pravilo ističe krajem godine, a uvedeno je kako bi se, nakon velikog broja podnesenih zahtjeva za azil u Njemačkoj iz našeg regiona, smanjio pritisak na njemački azilantski sistem i ekonomskim migrantima omogućilo da, umjesto da zloupotrebljavaju sistem socijalne zaštite u Njemačkoj tokom procesuiranja zahtjeva za azil, za vizu apliciraju u zemljama svog porijekla.

Što se tiče broja zaposlenih, u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke kažu da je Ambasada Njemačke u Sarajevu prošle godine izdala 17.254 vize, od čega se 11.939 odnose na vize u svrhu zaposlenja. Na ovaj broj treba dodati i 2.362 vize izdate za doseljavanje djece u Njemačku, te 2.604 za doseljavanje bračnih drugova. 

Njemački političari i mediji ističu da se uvođenje ove uredbe pokazalo uspješnim jer je značajno smanjen pritisak na azilantski sistem u Njemačkoj, ali je ujedno i pojačan pritisak na njemačke ambasade u ovim zemljama, jer je ogroman broj zahtjeva otežao rad odjeljenja za izdavanje viza, s obzirom na to da se na dobijanje radnih viza po ovom pravilu čeka i duže od godinu dana.  

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu kažu za "Nezavisne" da Njemačka savezna agencija za rad do kraja 2020. godine može izdavati saglasnosti za sve vidove zapošljavanja za državljane ovih zemalja. 

"Unutar njemačke savezne vlade se trenutno vode razgovori o produženju primjene ovog pravila za zemlje zapadnog Balkana. Odluka savezne vlade treba da bude donesena do sredine ove godine", kažu u Ambasadi.

U samoj Njemačkoj pojavljuje se otpor produženju ove uredbe. Tako je, na primjer, Hrišćansko-demokratska unija, najjača stranka u Njemačkoj, iz koje dolazi i savezna kancelarka Angela Merkel, izrazila stav da ovo pravilo ne treba produžavati. 

"Nema nikakvog smisla naše tržište rada kroz ovo pravilo otvoriti za nekvalifikovane radnike kada mi već imamo veliki broj nezaposlenih u ovim oblastima", rekao je Matijas Midelberg, portparol CDU za pitanja unutrašnjih poslova, a prenosi Njemačka novinska agencija. 

Njemački mediji ističu da odluka još nije donesena, a da će prije odlučivanja biti konsultovani poslodavci, koji bi trebalo da daju svoju ocjenu koliko je ovo pravilo doprinjelo jačanju privrede. 

Osim toga, na odluku će možda uticati i novi Zakon o useljavanju stručne radne snage, koji je na snagu stupio 1. marta, po kojem će iz zemalja koje nisu u EU kvalifikovani radnici bez akademske titule imati mogućnost da lako i brzo dobiju vizu za posao u Njemačkoj. 

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

PIO

09.03.2020 07:38

Znaci ostaju samo Burle sa SNSD-om i nekvalifikovanim radnicima..

ODGOVORITE
Name

Daaaa

09.03.2020 09:59

Hahahaha !!! Tako ce mu i bitiii!!!

Name

Hahahaaaaaa

09.03.2020 11:13

Ostaju politicari i ovi sa kupljenim znanjem a mozda i kojeg roba uvezu kao jeftinu radnu snagu !!!migranti ce biti jeftina radna snaga !!a oni to volee!!bajka na Balkanu!!!

Name

Smrt fasizmu

09.03.2020 23:47

Ko pode zadnji Neka ugasi svijetlo!!

Name

Smetana fasizmu

09.03.2020 23:49

Burle ceka te Buhara-ili ima da te Nema !

Name

тетак

11.03.2020 06:20

то је и боље! овдје су плате премале и што је можда још већи проблем, постоје газде. стари, задригли, комуњарско- спахијски олош. мисле да су власници живота. а у ствари не знају ништа о ничему али су зато добро повезани са истима у региону, још из прошлог система. човјек који није дио њиховог система има две опције, да буде миш или да се сели.

ODGOVORITE