Održane litije na Cetinju, Nikšiću i Danilovgradu

Prva litija, uprkos snijegu i hladnoći, krenula je jutros iz Murine, kraj Andrijevice, a isti skupovi su održani na Cetinju, u Nikšiću i u Danilovgradu.

Region 08.03.2020 | 13:20
Održane litije na Cetinju, Nikšiću i Danilovgradu

Uprkos zabrani i pritiscima, vjerni narod Cetinja prošao je u molitvenoj litiji od Cetinjskog manastira do crkve na Ćipuru. Litiju je predvodio Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Riječ je o molitvenoj litiji na Nedjelju pravoslavlja, koja se održava svake godine, ali je policija zabranila. Sa litije je poručeno da Cetinjani i vjerni narod ne daju svetinje.

Кrsni hod Nikšićana za spas svetinja počeo je poslije Svete liturgije koju je služio Njagovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Vladika Joanikije je rekao da vjernici Srpske pravoslavne crkve /SPC/ ne traže ništa više od onog što je dobila Rimokatolička crkva i druge vjerske zajednice.

"Ne tražimo ništa više, nego što je Crna Gora dala prava Rimokatoličkoj crkvi, i drugim vjerima. Nećemo ništa više, ali ni ništa manje", istakao je vladika Joanikije.

Poslije Svete liturgije u Crkvi Svete prvomučenice Tekle ulicama Danilograda prošla je svečana litija kao znak proslave pobjede pravoslavlja nad svim jeresima i za odbranu svetinja.

Više hiljada građana Danilograda je uz pojanje crkvenih pjesama sa ikonama prošlo ulicama grada. 

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Najveca prica

08.03.2020 14:00

Vise hiljada gradjana Danilograda je uz pojanje crkvenih pjesama sa ikonama proslo ulicama grada,Srbi svugdje ugrozeni.Zamislite da ovako muslimani ulicama Beograda idu u povorci i uzvikuju Allahu Akbar.

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2020 17:06

Uprkos zabrani okupljanja,...

Name

Rašid

08.03.2020 17:11

Al si pametan

Name

AP

08.03.2020 14:40

Crkve su mista za molitvu a ne ulica a to što se radi je jednako Beogradskom loncu, , ,

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2020 17:15

Šta Ti porediš, muslimanima u Beogradu niko ne otima Džamije. Vrati se u kliniku na liječenje, nisi zdrav!

Name

Pobjednici

08.03.2020 15:59

Podrska i divljenje vjernom srpskom narodu Crne Gore. Neka Vam dragi Bog pomogne da prebrodite postavljene krize, da se izborite za svoje svetinje, vjeru i naciju, tako dostojanstveno, kao do sada, a protiv rezimskih sotona. Zivjeli, Vi ste vec pobijedili!

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2020 16:21

Daj meni Bosnjaku u Banja Luci da sam ovako “ugrožen “

ODGOVORITE