"Grčka ostavljena da čuva granice Evrope"

Suočeni sa većim izgledima i izazovima od 300 spartanskih ratnika kralja Leonida koji se bore protiv snage više od 10 000 perzijskih boraca u Termopilama 480 pre nove ere, Grci su ponovo jedina odbrana kontinenta u borbi protiv invazije sa Istoka koja preti da preoblikuje kurs zapadne civilizacije.

Svijet 07.03.2020 | 21:52
"Grčka ostavljena da čuva granice Evrope"

Turski vojni vođa i predsednik Redžep Taip Erdogan iskoristio je ulogu modernog perzijskog kralja Kserkesa I u vođenju hibridne ratne kampanje za uništavanje zapadne civilizacije u Evropi, kada se 100. godišnjica moderne države Turske približava u oktobru 2023. olakšavajući kretanje više od milion migranata sa Bliskog Istoka u Evropu kroz Grčku godišnje od 2013. godine, podstičući Turke koji žive u Evropi da imaju višestruku decu kao osvetu protiv „nepravde Zapada“, Erdogan je agresivno radio na sticanju titule „kalifa“ Muslimanski svijet postavljanjem temelja za pretvaranje Evrope u muslimanski kalifat.

Sa zabludom veličanstva i sve većom hrabrošću u prikazima i djelima neprijateljstva prema Sjedinjenim Državama, Evropi, Izraelu i zapadu, Erdogan je Tursku pretvorio iz saveznika u NATO i bivšeg vojnog partnera Izraela u protivnika. Erdoganova Turska predstavlja najveću prijetnju zapadnoj civilizaciji od uspona komunizma i ekspanzionističkih ciljeva Sovjetskog carstva tokom hladnog rata.

Erdoganova podrška talasima migranata sa Bliskog Istoka u Grčku kopnom i morem deo je mnogo veće, dugoročne hibridne ratne kampanje protiv Evrope i Zapada. Kampanja i napad koji su ignorisali skoro svi zapadnoevropski lideri, Sjedinjene Države i međunarodni mediji.

Od duge okupacije severnog Kipra u Turskoj; njegov flert sa Kinom u nastojanju da potroši 3,4 milijarde dolara na napredne raketne odbrambene sisteme kompanije China Precision Machineri Import-Ekport Corporation, koje su SAD i NATO uspešno zaustavili; kupovina ruskog raketnog sistema S-400; napad na američke demonstrante u Vašingtonu, 2013, DC;

Kontinuirani turski vojni vazdušni i morski napadi i incidenti uznemiravanja na grčkoj teritoriji; uznemiravanje zajedničkih grčkih, kiparskih i izraelskih napora za istraživanje nafte i gasa; nezakonita teritorijalna i resursna potraživanja u isključivim ekonomskim zonama Grčke, Kipra, Izraela, Egipta i Libije;

Ograničenja upotrebe američke baze u Incirliku za borbu protiv rata protiv islamskog terora; podrška al-Kaidi, ISIS-u, Hamasu, Hizbollahu, Muslimanskom bratstvu, radikalnom islamu i Iranu; napadi na etničko čišćenje „Proleća mira“ protiv naših kurdskih saveznika koji su se odvažno i efikasno borili protiv ISIS-a i islamskih fundamentalista u Siriji;

Podsticanje etničkih tenzija na Balkanu; kršenje verskih i akademskih sloboda protiv pravoslavnog hrišćanskog sjemeništa Halki; poricanje grčkih i armenskih genocida; eskalacija u skrnavljenju Aje Sofije recitiranjem Kur'ana na najsvetijem mjestu pravoslavnim hrišćanima;

Zatvaranje opozicionih novinara, turskih NATO oficira i akademika, slobodni svet agresivnih akcija Turske ostaje neupitan zbog straha da će Turska podržati naše protivnike ili postati loša nacija.

Erdogan je svojim ponašanjem i postupcima potvrdio svoju čvrstu posvećenost izazivanju Zapada kao protivnika, dok se predstavljao kao NATO saveznik.

Trošeći milione dolara godišnje, više od 9 miliona dolara lobirajući samo američke političare u 2018. godini, Turska je uspešno iskoristila mit o svom strateškom značaju za zapad i NATO, i prevladala je tišina svakog potencijalnog napora da se obuzda u svojoj pretnji ponašanje i opasne ambicije. .

Najnovija turska akcija naoružavanja migranata kako bi ucenjivala Evropu najnovija je u nizu nehumanih akata agresije koje nisu akcije saveznika, humanitarca ili odgovornog globalnog aktera. To su akcije trgovca ljudima ili terorizma koje je počinila suverena država, ratni čin.

Vrijeme je da Sjedinjene Države, NATO i Evropa osvoje Erdogana i njegove prijetnje miru i stabilnosti u regionu.

Vrijeme je da Sjedinjene Države preuzmu vodeću ulogu u vodećim evropskim zemljama da preduzmu odlučne akcije kako bi spriječile Erdoganove agresivne radnje i podržale odbranu Grčke s jugoistočne strane Evrope.

Donošenje Kongresa SAD-a i Senatovog zakona o bezbednosnom i energetskom partnerstvu iz 2019. godine, nedavno potpisan zakon, značajan je korak u pravom smeru u afirmaciji strateškog partnerstva SAD-a, Grčke, Kipra i Izraela.

Hitnost, međutim, da se ovaj predlog zakona pretvori u efikasan zajednički napor SAD i Evrope na skali Truman Aid za podršku Grčkoj i Kipru u napredovanju njihovih vojnih, obalnih straža, zaštite granica i tehnoloških snaga radi bolje zaštite evropskih granica, bezbednosti, energetske sigurnosti, ekonomski interesi i sloboda nikada nisu bili veći. 

(ekathimerini.com)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Referendum

07.03.2020 22:34

Znaci sad je turska na redu da je sravne po standardnom receptu

ODGOVORITE
Name

Sve

08.03.2020 09:05

je moguce ! TURSKA ekonomjia moze naj vise Nijemcima da naskodi. Po planu sve ide. RAT ili VIRUS nesta se blizi. Lopovska igra.

Name

Ljudska prava

08.03.2020 21:29

Milosrdni andjeo itd....

Name

Virus

07.03.2020 22:37

Staaa pa USA je zajedno sa DE i FRA unistioo te iste drzave odakle dolaze izbeglice radi svoih ciljeva ko ebe Grke i Srbe pa oni su i bili 500g pod turcima a ja sad seradi o dupetu Nemaca.

ODGOVORITE
Name

Tacno

08.03.2020 18:46

Bumerang.

Name

Roki

08.03.2020 02:21

Nije li nedavno onaj grčki nacista u evropskom parlamentu pocjepao tursku zastavu! ? Turci su poslje toga rekli da će odgovor biti žestok...dakle, tražili ste gledajte...

ODGOVORITE
Name

Dzoo

08.03.2020 07:05

Erdogan u pravu 100% zapad je licimeran.Hoce sa jednom zicomgu na dve stolice e nece moci da moze.

ODGOVORITE
Name

Nece moci

08.03.2020 18:48

Sve se placa i vraca.

Name

guz

08.03.2020 07:18

Hvala na "objektivnom" tekstu ekathimerini.com koji objasnjava sve.

ODGOVORITE
Name

Dexter

08.03.2020 07:32

Samo malo, ko je razorio zemlje iz koje dolaze izbjeglice? Ko je razorio Siriju? Ko je razorio Irak? Ko je razorio Afganistan? I sad kao Turska duzna da cuva 4 miliona izbjeglica? A drugi da kradu naftu i prirodne resurse? Niste realni

ODGOVORITE
Name

I to je

08.03.2020 18:45

Sve tacno.

Name

ZAPAD

08.03.2020 07:43

Treba Grcima da pomazu maksimalno ! Grcku granicu dobro zastitit. Posmatrace sa jedne i druge stane postavit. Turska se igra sa MIGRANTIMA, ovo nije ljudski sta rade.

ODGOVORITE
Name

mr

08.03.2020 07:43

Da li je kasno ?

ODGOVORITE
Name

Da

08.03.2020 18:49

Samo tri decenije.....

Name

lopi

08.03.2020 08:01

Ma dajte molim vas, prosipanjem ovakve propagande se spuštate na nivo Dodika i ekipe. Taman da ih sve pusti, oko 4 mil. to ne može promijeniti tu "zapadnu" civilizaciju. Kojoj autor samo u svojoj glavi pripada i misli da je balkan zapad. Samo EU ima 500mil. stanovnika pa vi računajte. Zap. civilizacija USA i Kanada se sastoje od 200 različitih nacija što je u biti dokaz da samo raznolikost dobro donosi,a ne nacionalne države koje se samo brinu o "svom" narodu. Autor laže da Turska naoružava migrante i za to bi trebao odgovarati za poticanje mržnje i izazivanje opasnosti.

ODGOVORITE
Name

Da

08.03.2020 18:47

Neka se glodju Grci i Turci. Ma sve u Evropu.

ODGOVORITE