Saradnja banaka BiH sa centralnom bankom Rusije

Agencija za bankarstvo Republike Srpske potpisala Memorandum o razumijevanju sa Centralnom bankom Ruske Federacije. Direktor Rade Rastoka, u ime Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Dmitry Tulin prvi vice-guverner Centralne banke Federacije Rusije, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju.

Bosna i Hercegovina 07.03.2020 | 17:25
Saradnja banaka BiH sa centralnom bankom Rusije

Cilj Memoranduma je uspostavljanje efikasnije saradnje i mehanizma razmjene informacija između agencija za bankarstvo i Centralne banke Federacije Rusije, u obimu dozvoljenom zakonom, a koje su potrebne za sprovođenje nadležnosti institucija potpisnica.

Potpisivanje Memoranduma doprinosi jačanju pouzdanosti i stabilnosti bankarskih sektora u zemljama potpisnicama, te promovisanju integriteta, stabilnosti i efikasnosti nadziranih banaka.

Ovim Memorandumom takođe se ispunjavaju preporuke izdate od strane Bazelskog Komiteta, a vezano za principe konsolidovanog i sveobuhvatnog nadzora i saradnju između institucija nadležnih za nadzor banaka, kao i Međunarodni standardi sprečavanja pranja novca i finansiranja i širenja terorističkih aktivnosti (FATF preporuke).

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ves masina

07.03.2020 19:29

Treba oprat neke pare

ODGOVORITE
Name

Boki

07.03.2020 20:00

Idu izbori, treba ubijediti glupi narod, neznam hoće li biti mali ili veliki ruski kredit, treba pitati zeljku i dodika? Kaku nama.

ODGOVORITE
Name

Boki

08.03.2020 10:26

Jajare obojica.

ODGOVORITE