"Trebamo imati razgovore, situacija je eskalirala"

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je tokom sastanka sa svojim turskim kolegom Redžepom Taipom Erdoganom u četvrtak da je potreban sastanak licem u lice usred eskalirajuće krize u Idlibu.

Svijet 05.03.2020 | 18:09
"Trebamo imati razgovore, situacija je eskalirala"

"Uvijek imamo o čemu razgovarati, ali je sada situacija u zoni Idliba toliko eskalirala da zahtijeva razgovore licem u lice", kazao je ruski lider na otvaranja razgovora između Rusije i Turske.

Prema tvrdnjama ruskog predsjednika, situacija u Idlibu mora biti podložna diskusiji kako ne bi narušila rusko-turske odnose, prenijela je ruska agencija Tass.

"Moramo definitivno razgovarati o svemu, o cjelokupnoj situaciji koju danas imamo, tako da se slične stvari nikada više ne ponove i da ne unište rusko-turske odnose prema kojima se mi, i znam da i vi, odnosimo pažljivo", izjavio je Putin.

Vladimir Putin ponovo je izrazio žaljenje zbog smrti turskih trupa u Siriji, napominjući da sirijska vojska nije bila svjesna lokacije turskih snaga.

"Želio bih ponoviti svoje najdublje žaljenje zbog smrti vaših trupa u Siriji", obratio se Putin Erdoganu. Ruski predsjednik je dodao da je "gubitak ljudskih života uvijek tragedija".

"Nažalost, kao što sam vam rekao u telefonskom pozivu, niko, uključujući sirijske trupe, nije bio svjestan lokacije turske vojske", rekao je Putin. Dodao je da su i sirijske trupe nedavno podnijele gubitke.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Don

05.03.2020 17:20

Jaka Turska opasno, dok ih Putin ovako uvazava i izvinjava..

ODGOVORITE
Name

Re:

05.03.2020 17:33

Turska jeste jaka, ALI nije fazon uvijek pokazivati ko je jaci. Za to postoji jedna rijec, a zove se: DIPLOMATIJA ili politika. Nekakva "Ho ruk-filozofija" vodi samo do katastrofalnijih posljedica...

Name

strateg

05.03.2020 17:21

Sastanak Putina i Erdogana teško može donijeti očekivanu stabilizaciju u Siriji, a posebno zbog već ispoljenih sukobljavanja iranskih i turskih snaga. Mnogo izglednija je eskalacija sukoba na širem bliskoistočnom regionu, a to automatizmom znači pokretanje milionske rijeke izbjeglica. Ponajviše tzv. balkanskom rutom! Znamo kako će odreagovati već uspostavljena linija odbrane Mađarske i Slovenije, zbog čega moramo računati sa milionima izbjeglica zaglavljenim u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

Рв

05.03.2020 17:55

Прво га је теби Ердоган спустио због пилота, сад ти њему због војника. Нерешено 1:1

ODGOVORITE
Name

Eu

05.03.2020 18:29

Njih dvojica rade na destabilizatiji Evrope i jacanju populista.. Zato su i pustili izbjeglice da krenu prema Evropi

ODGOVORITE
Name

Nema nade

06.03.2020 08:07

Autokrate notorne. A na njih se ugleda i ovaj u Srbiji, pogotovo ovaj 'naš' ovdje što gazduje. Demokratsko dno. Demokratija po mjeri Rusa, Turaka, Srba, Bošnjaka...

ODGOVORITE