Vlada popravlja sopstvene greške u zdravstvu

Vlada RS predstavila je nove mjere kojima se nastoji zaustaviti rast dugovanja zdravstvenog sistema, za šta je obezbjeđeno preko 50 miliona maraka. - Predloženim mjerama, Vlada Srpske samo popravlja greške koje je sama napravila u proteklom periodu- uzvraća bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.   

Republika Srpska 04.03.2020 | 18:55
Vlada popravlja sopstvene greške u zdravstvu

Dug zdravstvenog sektora RS do 30. novembra prošle godine bio je 1,07 milijardi maraka.  Međutim, sa ciljem realizacije Akcionog plana i zaustavljanja rasta dugovanja u okviru zdravstvenog sistema RS, Vlada je obezbijedila dodatnih 52 miliona maraka. 

„Cilj ovoga je da od 1. januara ove godine svi redovno uplaćuju poreze i doprinose što je i zakonska obaveza i da na taj način riješimo prethodno pitanje likvidnosti samih ustanova, a na Vladi je da u narednom periodu rješavamo i pitanja dugovanja“, navodi ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Premijer Srpske Radovan Višković navodi da  predviđene mjere podrazumijevaju da od 1. januara nijedna  zdravstvena ustanova ne smije isplaćivati neto, već bruto plate. Sve zdravstvene ustanove dobiće nove korigovane ugovore, a oni koji ne budu poštovali date instrukcije snosiće odgovornost. 

"Uplatom poreza i doprinosa koje će raditi bolnice i domovi zdravlja, značajan dio sredstava će se vratiti samom zdravstvenom sektoru ili Fondu zdravstva jer najveći procenat doprinosa ide upravo za zdravstveno osiguranje. Nedostajuća sredstva obezbjediće Vlada i mi smo već našlli izvor za to finansiranje“, navodi premijer RS Radovan Višković.

"Svaki direktor doma zdravlja, bolnice, fonda, svi mi koji smo sastavni dio sistema zdravstvenog osiguranja danas smo dobili jasne instrukcije šta je čiji posao. Posao Fonda će biti da prioritet finansiranja budu javne zdravstvene institucije, da njima obezbijedimo redovnost, a da našim građanima putem kontrole rada domova zdravlja i bolnica obezbijedimo kvalitet", navodi vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić. 

- Vlada RS na ovaj način pokušava zaustaviti probleme koje je sama stvorila –  ističe bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić (SDS).

Naglašava da su se iz Vlade krajem prošle godine uveliko hvalili povećanjem plata u zdravstvu gdje je cijena rada podignuta sa 135 na 145 maraka, ali je prema zdravstvenim ustanovama samo spuštena naredba dekret i oni su prihvatili i počeli isplaćivati tu platu.

"Direktorima je to odgovaralo jer u toj priči oni najviše dobijaju jer su njihovi koeficijenti najveći koji se množe sa tom cijenom rada. Pri tom, nikakva sredstva nisu povećana već su u okviru postojećih budžeta zdravstvene ustanove morale isplaćivati tu novu povećanu platu“, pojašanjava Stanić.

Ukoliko se i ovaj put, ponove iste greške, Stanić prognozira da bi se moglo desiti da plate počnu kasniti u pojedinim zdravstvenim ustanovama, dodajući da su svi problemi izazvani nedostatkom reforme u zdravstvu gdje se godinama ništa nije promijenilo na bolje.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Joe

04.03.2020 20:09

Eto,jeste culi,odsad se moraju placati doprinosi (od ponedeljka),reko premijer!Nema vise zajebancije i Cile-Mile (samo Mile),ovo je ozbiljna,pravna,drzava.

ODGOVORITE
Name

Bok

05.03.2020 04:41

Kasno. Nema više čime da nas liječe, a još malo neće imati ni ko da liječi. Nije problem što ovakve vlasti drže Srbiju i Srpsku, već što Srbi drže njih.

ODGOVORITE
Name

lol

05.03.2020 05:41

Za pocetak, nezasitom vepru sa slike zabraniti rad sa pacijentima jer on nije za rad sa ljudima. Deportovati na han pijesak pa gore neka lijeci sumske zivotinje. Onome sto stoji pored njega zabraniti pet ilegalnih poslova koje radi pored onog u bolnici.

ODGOVORITE
Name

Izum Viškovića

05.03.2020 06:45

Ovo je smiješno. Višković zadužuje RS za novih 50 miliona koje ce dati zdravstvu da mogu uplaćivati doprinose Fondu zdravstva. Isto je i da je dozvolio ODMAH da se zdravstvo zaduži, bar bi se smanjilo administriranje, jer bi sredstva išla direktno fondu. Ovo je isto izum, kaošto je i izum da zdravstvo prijeđe na budžetsko finansiranje, a razlog tome je da se SVI oslobode odgovornosti za propast koju su u zdravstvu napravili. Dakle, kada u budžetu bude manjkalo para za ove potrebe, samo digni novi kredit. To je rješenje dr Viškovića

ODGOVORITE
Name

Maja Palackovic

05.03.2020 06:48

Nek prestanu da kradu i pljackaju bice odamh bolje.Samo firma Dodikovog sina prointer je uzela na tenderima 100 miliona a gde je ostala banada milijarde se ukradu preko nastimanih tendera.

ODGOVORITE
Name

Lude lude

05.03.2020 07:43

NE TREBA ZALITI ONI SU GLASALI ZA OVU VLAST I SAD MEDECINARI ISPAŠTAJTE. ETO TAKO VAM I TREBA NISTE BOLJE NI ZASLUZILI.

ODGOVORITE