Влада поправља сопствене грешке у здравству

Влада РС представила је нове мјере којима се настоји зауставити раст дуговања здравственог система, за шта је обезбјеђено преко 50 милиона марака. - Предложеним мјерама, Влада Српске само поправља грешке које је сама направила у протеклом периоду- узвраћа бивши министар здравља Слободан Станић.   

Република Српска 04.03.2020 | 18:55
Влада поправља сопствене грешке у здравству

Дуг здравственог сектора РС до 30. новембра прошле године био је 1,07 милијарди марака.  Међутим, са циљем реализације Акционог плана и заустављања раста дуговања у оквиру здравственог система РС, Влада је обезбиједила додатних 52 милиона марака. 

„Циљ овога је да од 1. јануара ове године сви редовно уплаћују порезе и доприносе што је и законска обавеза и да на тај начин ријешимо претходно питање ликвидности самих установа, а на Влади је да у наредном периоду рјешавамо и питања дуговања“, наводи министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Премијер Српске Радован Вишковић наводи да  предвиђене мјере подразумијевају да од 1. јануара ниједна  здравствена установа не смије исплаћивати нето, већ бруто плате. Све здравствене установе добиће нове кориговане уговоре, а они који не буду поштовали дате инструкције сносиће одговорност. 

"Уплатом пореза и доприноса које ће радити болнице и домови здравља, значајан дио средстава ће се вратити самом здравственом сектору или Фонду здравства јер највећи проценат доприноса иде управо за здравствено осигурање. Недостајућа средства обезбједиће Влада и ми смо већ нашлли извор за то финансирање“, наводи премијер РС Радован Вишковић.

"Сваки директор дома здравља, болнице, фонда, сви ми који смо саставни дио система здравственог осигурања данас смо добили јасне инструкције шта је чији посао. Посао Фонда ће бити да приоритет финансирања буду јавне здравствене институције, да њима обезбиједимо редовност, а да нашим грађанима путем контроле рада домова здравља и болница обезбиједимо квалитет", наводи вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић. 

- Влада РС на овај начин покушава зауставити проблеме које је сама створила –  истиче бивши министар здравља Слободан Станић (СДС).

Наглашава да су се из Владе крајем прошле године увелико хвалили повећањем плата у здравству гдје је цијена рада подигнута са 135 на 145 марака, али је према здравственим установама само спуштена наредба декрет и они су прихватили и почели исплаћивати ту плату.

"Директорима је то одговарало јер у тој причи они највише добијају јер су њихови коефицијенти највећи који се множе са том цијеном рада. При том, никаква средства нису повећана већ су у оквиру постојећих буџета здравствене установе морале исплаћивати ту нову повећану плату“, појашањава Станић.

Уколико се и овај пут, понове исте грешке, Станић прогнозира да би се могло десити да плате почну каснити у појединим здравственим установама, додајући да су сви проблеми изазвани недостатком реформе у здравству гдје се годинама ништа није промијенило на боље.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јое

04.03.2020 20:09

Ето,јесте цули,одсад се морају плацати доприноси (од понедељка),реко премијер!Нема висе зајебанције и Циле-Миле (само Миле),ово је озбиљна,правна,дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

05.03.2020 04:41

Касно. Нема више чиме да нас лијече, а још мало неће имати ни ко да лијечи. Није проблем што овакве власти држе Србију и Српску, већ што Срби држе њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

05.03.2020 05:41

За поцетак, незаситом вепру са слике забранити рад са пацијентима јер он није за рад са људима. Депортовати на хан пијесак па горе нека лијеци сумске зивотиње. Ономе сто стоји поред њега забранити пет илегалних послова које ради поред оног у болници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изум Вишковића

05.03.2020 06:45

Ово је смијешно. Вишковић задужује РС за нових 50 милиона које це дати здравству да могу уплаћивати доприносе Фонду здравства. Исто је и да је дозволио ОДМАХ да се здравство задужи, бар би се смањило администрирање, јер би средства ишла директно фонду. Ово је исто изум, каошто је и изум да здравство пријеђе на буџетско финансирање, а разлог томе је да се СВИ ослободе одговорности за пропаст коју су у здравству направили. Дакле, када у буџету буде мањкало пара за ове потребе, само дигни нови кредит. То је рјешење др Вишковића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја Палацковиц

05.03.2020 06:48

Нек престану да краду и пљацкају бице одамх боље.Само фирма Додиковог сина проинтер је узела на тендерима 100 милиона а где је остала банада милијарде се украду преко настиманих тендера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луде луде

05.03.2020 07:43

НЕ ТРЕБА ЗАЛИТИ ОНИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА ОВУ ВЛАСТ И САД МЕДЕЦИНАРИ ИСПАШТАЈТЕ. ЕТО ТАКО ВАМ И ТРЕБА НИСТЕ БОЉЕ НИ ЗАСЛУЗИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ