Budimo humani - pomozimo Marijani

Humanitarna organizacija „Budimo ljudi" pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za 43–godišnju Marijanu Pećanac kojoj je potrebna operacija oba kuka koja bi je spasila trajne nepokretnosti.

Republika Srpska 02.03.2020 | 13:53
Budimo humani - pomozimo Marijani

Tokom marta aktivan je i humanitarni broj za korisnike mtel mreže, a pozivom na 1412 građani mogu donirati 1 KM za Marijanino liječenje.

 Četrdesettrogodišnja Marijana Pećanac rođena je sa displazijom kukova, a već u trećoj godini života imala je dvije operacije nakon čega je uslijedio period rehabilitacije. Ulaskom u pubertet Marijanino stanje se naglo pogoršava – dolazi do skraćenja desne noge zbog čega je morala nositi povišicu, a ubrzo nakon toga nastaju ponovni problemi sa lijevim kukom što je rezultiralo ponovnom operacijom.

Nakon ratnih dešavanja doseljava se u Banjaluku gdje trenutno živi kao podstanar. Samohrana je majka i radi kao profesor engleskog jezika u Tehničkoj školi. Budući da nema puni fond časova plata joj iznosi 380 maraka što, kako kaže, većim dijelom odlazi na kiriju.

Zbog njenog zdravstvenog stanja dolazi do artroze tako da Marijana sada dok stoji i hoda trpi velike bolove zbog čega je bila primorana da napusti dodatni posao koji je imala, a od kojeg je prehranjivala sebe i ćerku.

Jedino rješenje za poboljšanje zdravstvenog stanja ove hrabre žene je operacija oba kuka u Beogradu, za šta je potrebno 13.500 evra koje ona trenutno nema.

„Slučaj sam, da kažem, malo teži. Pristupa se detaljnije, operacija je zahtjevnija i nije rutinska...", kaže Marijana Pećanac.

Za Marijanino stanje čuli su i u Humanitarnoj organizaciji „Budimo ljudi" koji su ekspresno pokrenuli akciju kako bi se neophodna sredstva za Marijaninu operaciju prikupila u što kraćem roku.

Zbog toga su kod Telekoma Srpske aktivirali i humanitarni broj.

„Užurbano smo krenuli da što prije prikupimo ta potrebna sredstva – 13.500 evra kako bi Marijana išla na prijeko potrebne operacije. Broj je 1412 koji je aktivan cijeli ovaj mjesec i to iz mtel mreže, da naglasim.

 

Još je otvoren i podračun za Marijanu i inostrane uplate pa koliko je ko u mogućnosti može da uplati i na taj način. Nadam se da ćemo u toku marta sprovesti više aktivnosti da bi prikupili potrebna sredstva. Već u subotu mogu da pozovem ljude u kafić „Cubana" na humanitarno veče koje je namijenjeno za Marijanu Pećanac", kaže predsjednik HO „Budimo ljudi Aleksandra Mušić.

Iz HO „Budimo ljudi" još jednom su pozvali sve ljude dobre volje da se odazovu ovoj akciji kako bi se  Marijani pomoglo da izbjegne trajnu nepokretnost.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar