Haos na granici: Sukob migranata i policije

Grčka policija ispalila je suzavac da bi rastjerala migrante koji su ih gađali kamenjem na granici u sjevernom regionu Evros, ispričali su očevici.

Svijet 01.03.2020 | 17:41
Haos na granici: Sukob migranata i policije

Ovo je drugi uzastopni dan sukoba na graničnom prelazu u grčkom gradu Kastanijes između policije i migranata.

Grčka je danas uvela najviše mjere bezbjednosti na graničnim prelazima nakon što je više stotina migranata krenulo da pređe granicu iz pravca Turske.

Duž sjeveroistočne kopnene granice neki migranti prešli su plići dio rijeke Evros i ušli na teritoriju Grčke.

Očevici kažu da je riječ o grupama od oko 30 ljudi, uključujući majke sa djecom.

Sukobi su izbili na graničnom prelazu Kastanijes nakon što je policija dovela pojačanje.

Grčka televizija “Skaj TV” javila je da se grčka strana preko megafona obratila migrantima na engleskom i arapskom jeziku govoreći da nisu dobrodošli i da je granica zatvorena.

U međuvremenu, grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Turska pokrenula kampanju dezinformacija u vezi sa brojem migranata koji su ušli na teritoriju Grčke iz Turske, objavio je “Katimerini”.

Reakcija je uslijedila nakon što je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu objavio na “Tviteru” da je više od 76.000 migranata napustilo Tursku preko provincije Edirne.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je oko 10.000 migranata spriječeno da uđe u Grčku, a da je 73, koji su uspjeli da uđu, uhapšeno. Niko od migranata nije iz sirijske provincije Idlib.

Iz grčkog Ministarstva su istakli da niko ne može da pređe granicu. “Svi koji su pokušali da uđu, spriječeni su u tome. Brojevi koje navode turske vlasti potpuno su netačni i predstavljaju dezinformacije”, navodi se u saopštenju.

Izvor u grčkoj Vladi rekao je da su neki migranti gađali policiju metalnim šipkama i bocama suzavca.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pravnik

01.03.2020 17:35

Sve to treba poslati ..svjetskom policajcu..koji je inicirao razna proljeca na tim podrucjima

ODGOVORITE
Name

Brzi

01.03.2020 20:01

Stizu -Stizu.

Name

Brane

01.03.2020 20:40

Erdogana bi trebalo disciplinovati. Očajnik koji gubi višegodišnje izvore nafte u Siriji kreće u vojni pohod sa ekstremistima. Nakon gubitaka bi uveo NATO u svoju glupist. Sada iz očaja usmjerava migrante na Grčku i prema nama. Potvrđeno je da su skoro svi migranti Avganistanci na granici, te vidite šta zlo radi.