Priveden glavni urednik turskog "Sputnjika"

Glavni urednik redakcije Sputnjik u Turskoj Mahir Boztepe zadržan je u policiji, saopštila je novinska agencija Sputnjik.

Vijesti 01.03.2020 | 15:08
Priveden glavni urednik turskog "Sputnjika"

Ogorčenje hapšenjem gravnog urednika Sputnjika u Turskoj iskazala je glavni i odgovorni urednik agencije Margarita Simonjan.

"Policija je došla u našu kancelariju u Istanbulu. Uhapsila još jednog saradnika. Јoš troje naših se nalaze u policiji u Ankari gdje su sinoć u njihove stanove upali nacionalisti. Turska, šta to znači", objavila je Simonjan.

Nepoznate osobe upale su sinoć u stanove novinara redakcije Sputnjik u Ankari, turskih državljana, prijetili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje sa Rusima.

Sputnjik javlja da se novinari ne javljaju na telefon nakon što su otišli u policiju da daju iskaz poslije napada na njih.

Turska policija upala je danas u redakciju Sputnjika u Istanbulu tražeći sastanak sa predstavnicima agencije.

Za to vrijeme u kancelariji su bili samo dežurni radnici. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije, dok se ne sastanu sa predstavnicima agencije.

U toku je sastanak šefa predstavništva agencije u Istanbulu Maksima Durnjeva, advokata agencije, generalnog konzulata Rusije i turske policije u kancelariji agencije u Istanbulu.

Incidenti su se dogodili dan nakon protesta ispred Generalnog konzulata Rusije u Istanbulu i pogoršanja situacije u sirijskom Idlibu.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arles Desir več je osudio prijetnje i pokušaj napada na novinare Sputnjika u Turskoj.

"Osuđujem pokušaj napada na tri novinara agencije Sputnjik u blizini njihovih domova u Ankari, kao i prijetnje koje su im sinoć upućene. Zabrinut sam što su ih danas, kako javljaju mediji, priveli zbog članka. Pozivam vlasti da osiguraju njihovu bezbjednost", napisao je Desir na "viteru.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar