Niko ne kažnjava političare zbog napada na novinare

Novinari u Republici Srpskoj ponovo su na meti napada zvaničnika i političara. Posljednji slučajevi verbalnog napada na novinare upućene su od strane zvaničnika prema redakciji portala Capital i novinarima BN televizije. Reagovala su brojna udruženja novinara osuđujući napade i prijetnje, ali najveći problem je to što ne postoje sankcije za one koji godinama upućuju prijetnje novinarima koji nisu po mjeri vlasti.

Republika Srpska 28.02.2020 | 17:12
Niko ne kažnjava političare zbog napada na novinare

Nakon što je portal Capital objavio priču da je Vlada Republike Srpske dozvolila kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane Termoelektrane „Ugljevik 3“ na 700 megavata, ne poštujući na taj način Ugovor o koncesiji, redakciji portala Capital prijetio je šef predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Peroviću je bio problem što je u tekstu pomenut ruski investitor Rašid Serdarov pa je iznio niz uvreda i prijetnji na račun redakcije i glavnog i odgovornog urednika Capitala Siniše Vukelića. 

„Slobodno poručite vašem tom vlasniku, Duško Perović mu poručio iz Moskve, napiše li još nešto o Comsaru biće problema verujte mi“, rekao je Perović u telefonskom pozivu redakciji portala Capital.

Urednik portala Capital Siniša Vukelić kaže da ovo nije ni prvi ni posljednji napad na novinare ovog portala i da se to s sjedne strane može gledati kao dokaz da rade svoj posao kako treba. S druge strane, kaže, stalni napadi i prijetnje pokazuju stvarno stanje u kakvom ambijentu novinari rade i u Republici Srpskoj i u BiH. 

 „Ovo je direktno potkopavanje medijskih sloboda, ugrožavanje sigurnosti novinara, koji u interesu javnosti rade važne teme  kojima zvaničnici RS moraju da objasne neke svoje poteze. Ovo je nažalost loša poruka svim ostalim koji tako rade“, smatra Vukelić.

Verbalni napad od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nedavno je doživio i novinar BN televizije Vladimir Kovačević.

Naime, Kovačević je postavio pitanje Dodiku kojim ga je podsjetio na višegodišnje prijetnje da će blokirati rad institucija BiH. Dodik nije odgovorio na pitanje već je krenuo sa uvredama na račun i Kovačevića ali i svih novinara BN televizije. 

 „Mi uporno govorimo da nije blokada i po zdravorazumskom pristupu kada bi prišli a vi to nećete i vaša televizija izdajnička nećete jer ste vi instrument bosanske i bošnjačke muslimanske politike“, reao je Dodik.

Kovačević kaže da je ovaj verbalni napad od strane Milorada Dodika samo još jedan dokaz da režimu smetaju pitanja koja bi više otkrila nego sakrila. 

"Nedavno sam rekao da smo mi nažalost navikli na to od Dodika da on s vremena na vrijeme ima izlive bijesa upućene neistomišljenicima i kritički nastrojenim novinarima i ono što je porazno je da je nekoliko minuta prije tog pozvao neistomišjenike na saradnju i odmah nakon tog je imao taj verbalni napad na mene“, kaže Kovačević.

Provokacija nije pošteđen još jedan novinar BN televizije Ljiljana Faladžić - Jekić, koju je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić verbalno napao kada ga je pitala da li je bio na tajnom sastanku sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

U svim slučajevima reagovala su novinarska udruženja osuđujući sve prijetnje i napade. Međutim, problem je to što saopštenja ne mogu uticati na smanjenje ili ukidanje prijetnji zvaničnika prema novinarima ali i to što ne postoji pravna država niti nezavisno pravosuđe koje bi kroz sudske procese sankcionisalo političara ili zvaničnika koji vrši napad na novinara. 

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Liso

28.02.2020 17:05

Niko ih ne kažnjava ni zbog pljačke, a kamoli zbog novinara,za njih su narod i novinari samo brojevi....

ODGOVORITE
Name

Licemjerstvo

28.02.2020 19:39

Oni bacaju krivicu na novinare, pogotovo istraživačke, zato što ih razotkrivaju u raznim i evidentnim manipulacijama, muljanju, lažima i prevarama, kriminalu,..., svim nečasnim vidovima djelovanja. Radi navedenog, političarima su novinari krivi, što ih prikažu u pravom svjetlu, uz navedene činjenice, jer se svi smatraju "bogovima" i posebnom kastom.

ODGOVORITE
Name

Xl

28.02.2020 19:47

Zato oni nedaju da se potkovica smjeni. On njihovu korupcoju cuva

ODGOVORITE
Name

Vito

29.02.2020 08:16

Dolazi kraj njihove bahatosti.

ODGOVORITE
Name

Ima rješenje

01.03.2020 08:17

Jedino samo sebe da kažnjavaju. Autokažnjavanje to bi se moglo nazvati. Ali, od toga nema ništa, oni su bezgrešni, nikada ne griješe. kao ni vatikanski Papa.

ODGOVORITE