Нико не кажњава политичаре због напада на новинаре

Новинари у Републици Српској поново су на мети напада званичника и политичара. Посљедњи случајеви вербалног напада на новинаре упућене су од стране званичника према редакцији портала Цапитал и новинарима БН телевизије. Реаговала су бројна удружења новинара осуђујући нападе и пријетње, али највећи проблем је то што не постоје санкције за оне који годинама упућују пријетње новинарима који нису по мјери власти.

Република Српска 28.02.2020 | 17:12
Нико не кажњава политичаре због напада на новинаре

Након што је портал Цапитал објавио причу да је Влада Републике Српске дозволила компанији Цомсар Енергy да повећа снагу планиране Термоелектране „Угљевик 3“ на 700 мегавата, не поштујући на тај начин Уговор о концесији, редакцији портала Цапитал пријетио је шеф представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.

Перовићу је био проблем што је у тексту поменут руски инвеститор Рашид Сердаров па је изнио низ увреда и пријетњи на рачун редакције и главног и одговорног уредника Цапитала Синише Вукелића. 

„Слободно поручите вашем том власнику, Душко Перовић му поручио из Москве, напише ли још нешто о Цомсару биће проблема верујте ми“, рекао је Перовић у телефонском позиву редакцији портала Цапитал.

Уредник портала Цапитал Синиша Вукелић каже да ово није ни први ни посљедњи напад на новинаре овог портала и да се то с сједне стране може гледати као доказ да раде свој посао како треба. С друге стране, каже, стални напади и пријетње показују стварно стање у каквом амбијенту новинари раде и у Републици Српској и у БиХ. 

 „Ово је директно поткопавање медијских слобода, угрожавање сигурности новинара, који у интересу јавности раде важне теме  којима званичници РС морају да објасне неке своје потезе. Ово је нажалост лоша порука свим осталим који тако раде“, сматра Вукелић.

Вербални напад од члана Предсједништва БиХ Милорада Додика недавно је доживио и новинар БН телевизије Владимир Ковачевић.

Наиме, Ковачевић је поставио питање Додику којим га је подсјетио на вишегодишње пријетње да ће блокирати рад институција БиХ. Додик није одговорио на питање већ је кренуо са увредама на рачун и Ковачевића али и свих новинара БН телевизије. 

 „Ми упорно говоримо да није блокада и по здраворазумском приступу када би пришли а ви то нећете и ваша телевизија издајничка нећете јер сте ви инструмент босанске и бошњачке муслиманске политике“, реао је Додик.

Ковачевић каже да је овај вербални напад од стране Милорада Додика само још један доказ да режиму сметају питања која би више открила него сакрила. 

"Недавно сам рекао да смо ми нажалост навикли на то од Додика да он с времена на вријеме има изливе бијеса упућене неистомишљеницима и критички настројеним новинарима и оно што је поразно је да је неколико минута прије тог позвао неистомишјенике на сарадњу и одмах након тог је имао тај вербални напад на мене“, каже Ковачевић.

Провокација није поштеђен још један новинар БН телевизије Љиљана Фалаџић - Јекић, коју је градоначелник Бијељине Мићо Мићић вербално напао када га је питала да ли је био на тајном састанку са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

У свим случајевима реаговала су новинарска удружења осуђујући све пријетње и нападе. Међутим, проблем је то што саопштења не могу утицати на смањење или укидање пријетњи званичника према новинарима али и то што не постоји правна држава нити независно правосуђе које би кроз судске процесе санкционисало политичара или званичника који врши напад на новинара. 

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лисо

28.02.2020 17:05

Нико их не кажњава ни због пљачке, а камоли због новинара,за њих су народ и новинари само бројеви....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјерство

28.02.2020 19:39

Они бацају кривицу на новинаре, поготово истраживачке, зато што их разоткривају у разним и евидентним манипулацијама, муљању, лажима и преварама, криминалу,..., свим нечасним видовима дјеловања. Ради наведеног, политичарима су новинари криви, што их прикажу у правом свјетлу, уз наведене чињенице, јер се сви сматрају "боговима" и посебном кастом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.02.2020 19:47

Зато они недају да се потковица смјени. Он њихову корупцоју цува

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вито

29.02.2020 08:16

Долази крај њихове бахатости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има рјешење

01.03.2020 08:17

Једино само себе да кажњавају. Аутокажњавање то би се могло назвати. Али, од тога нема ништа, они су безгрешни, никада не гријеше. као ни ватикански Папа.

ОДГОВОРИТЕ