Princ Čarls će posjetiti BiH u martu

Iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini najavljeno je da će princ od Velsa, Čarls Artur Džordž posjetiti Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta 2020. godine.

Bosna i Hercegovina 25.02.2020 | 13:49
Princ Čarls će posjetiti BiH u martu

"Posjeta Princa od Velsa Bosni i Hercegovini (BiH) je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju Ambasade Velike Britanije.

Tokom posjete najavljeno je da će posjetiti Sarajevo i Srebrenicu.

"U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. Njegovo visočanstvo se već ranije susrelo sa porodicama nestalih iz BiH i iz cijelog regiona u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu, imaće priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalsku osoba koje se još uvijek vode kao nestali u cijelom regionu", navodi se u saopštenju.

Princ od Velsa će se sresti sa članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predviđen je susret i sa vjerskim liderima u Bosni i Hercegovini. On će se upoznati sa načinom na koji Velika Britanija pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu s kojom se one i njihove porodice suočavaju.

"Njegovo visočanstvo će, takođe, posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od istorijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja", navodi se u saopštenju.

Princu Čarlsu će osnovci iz raznih krajeva BiH predstaviti svoje projekte koje su razvili kroz projekat "Škole 21. vijek", koji "British Council" provodi u svim osnovnim školama Zapadnog Balkana.

On će se sresti i sa britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju bezbjednosti u BiH i jačaju odbrambenu saradnju između BiH i Velike Britanije, saopšteno je.

Princ Čarls je posljednji put bio u BiH 2007. godine, a 2016. je posjetio druge zemlje Zapadnog Balkana.

(Nezavisne)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

stimulativno

25.02.2020 13:16

Velika čast!!!!A hoće li nas posjetiti Megan i Hari!!!!Šta oni misle o kraljevstu i parama poreskih obaveznika

ODGOVORITE
Name

analiticar

25.02.2020 14:13

Isto ko i Dodik sto misli o parama poreski obaveznika,o tome ti misli,a Britancima prepusti da misle o Megan i hariju.

Name

Dzoo

25.02.2020 14:37

A zar Dodik nece uloziti veto?

Name

re

25.02.2020 15:50

Pa,ja to analitičaru navedoh samo u smislu uputstava koje ćr kraljevsko veličanstvao dati porodicama žrtava koje su pretrpjele neka zlostavljanja.Vidiš ,veličanstvo će objasniti kako britanci to pregaze.A možda bi to bila baš prilika da kroz lepezu svoje pomoći civile poduče kako se upravlja parama od poreza

Name

Aco

25.02.2020 17:03

Hoce li opet biti posebni sjednica o ogrozavanju nacionalnog interesa.

Name

Hahahaha

25.02.2020 19:02

Jedva cekam luda sam za njim

Name

Lana

25.02.2020 20:39

Koje dobro donosi?

ODGOVORITE
Name

Hitler

25.02.2020 21:39

Donosi dobro muslimanima,hvala bogu davno se izjasnio da je veliki obozavalac Islama.Jedna budala srbe da obidje.Nama su dosta i ovi nasi grebatori,tako da nam ovaj nikako ne treba.

Name

Aha

26.02.2020 06:14

E baš nam samo i on treba. A gdje je princeza Diana?

ODGOVORITE