Italijanska vlada preduzela potrebne mjere zaštite

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini obavještava da je italijanska Vlada formirala jedinstvenu centralnu strukturu za prevenciju, kontrolu i odgovor na infekciju novim virusom korona i da se operacijom upravlja u koordinaciji sa svim lokalnim italijanskim vlastima.

Bosna i Hercegovina 24.02.2020 | 18:05
Italijanska vlada preduzela potrebne mjere zaštite

Dalje se navodi da je Italija među prvima ustanovila rigorozne kontrolne mjere i broj zaraženih se kontroliše i ažurira na dnevnoj bazi.

"Do danas je broj zaraženih pacijenata 214 i svi su u izolaciji i pod kontrolom zdravstvenih struktura", kaže se u saopštenju i dodaje:

- Simptomi mogu biti blagi, kao što je prehlada, grlobolja, kašalj i povišena temperatura, ali i ozbiljni kao što su upala pluća i teški respiratorni problemi. Osobe podložne težim oblicima ove bolesti su starije osobe i osobe koje već imaju zdravstvene probleme, kao što su dijabetičari i osobe sa srčanim oboljenjima.

Italijanske vlasti su stavile u finkciju telefonski broj za hitne slučajeve na koji svi mogu besplatno nazvati iz Italije radi savjeta i uputstava: 1500.

Svi građani Bosne i Hercegovine u Italiji koji trebaju medicinsku pomoć ili kontrolu mogu nazvati ovaj broj i provjeriti svoje zdravstveno stanje pri nadležni centri u sklopu javnih medicinskih ustanova.

Vanredne mjere usvojene u nekim italijanskim centrima, poput zatvaranja škola ili odgađanja sportskih priredbi, su predostrožne i privremene i na snazi su samo za razdoblje koje je neophodno potrebno kako bi se spriječila mogućnost zaraze, saopšteno je iz italijanske ambasade u BiH.

(BN) 

Simptomi Coronavirusa slični su simptomima gripe koja je trenutno prisutna u cijeloj Europi u mnogo različitih oblika. To izaziva veću zabrinutost od stvarnog rizika od zaraze Coronavirusom i puno više izvještavanja o sumnjivim slučajevima od onih koji se zapravo odnose na novi virus.

 

Nadzor se nastavlja vršiti pažljivo i očekuje da će se s povećanjem kontrola i preventivnih mjera postići smanjenje slučajeva zaraze.

 

 

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skeptik

24.02.2020 18:22

Baš me zanima kako će se ponašati dispečer sa svojom vladom ako korona doleti do nas. Panika, vriska, očaj, jauk, plač...

ODGOVORITE
Name

Re skeptik

25.02.2020 02:55

On će to da preusmjeri za Njemačku heheheheee

Name

Nisam

25.02.2020 11:46

čuo da se naši oglašavaju o virusu. Sve okolne zemlje se pripremaju, a kod nas kao da se ništa ne dešava.