Grbić: Otimačina imovine Banjaluke u korist privatnika

Banjaluka najatraktivnije zemljišta u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti  gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić. 

Republika Srpska 23.02.2020 | 13:10
Grbić: Otimačina imovine Banjaluke u korist privatnika

On je na konferenciji za novinare danas rekao da se zbog visine štete za Grad, koja prelazi 100 miliona KM, ovo može nazvati najvećom katastrofom koja se do  sada desila Banjaluci, do koje nije moglo doći bez znanja i učešća vrha vlasti u Gradu i Republici Srpskoj.

„Slažemo da s izjavom gradonačelnik da je ova odluka Ustavnog suda BiH, izuzetno štetna za Banjaluku i Republiku Srpsku, ali pitamo gradonačelnika  zašto izbjegava reći za koga je korisna i  da li su osobe kojima je sada dodijeljena članovi SNSD ili kakva je njihova veza ovom strankom“, upitao je Grbić.

On je kazao da od početka ovog slučaja, koji se na sudu vodi 16 godina, SNSD-ovi gradonačelnici nisu imali hrabrosti i želje da zaštite ovu imovinu.

Istakao je da su i prethodne odluke sudova iz Republike Srpske, koje su bile negativne po Banjaluku, bile jasan znak da se moraju pokrenuti odlučni koraci kako bi se spriječila katastrofa koja je sada zadesila Grad. 

 „Da li je moguće da je gradonačelniku tek prije dva dan, kada je sve izgubljeno, postalo jasno da  ovde ima posla za istražne organe. Tek sada se sjetio da istraži kako su misteriozno nestajali dokumenti koji potvrđuju vlasništvo Grada nad imovinom  i zašto ugovor koji potvrđuje vlasništvo Grada, nikada nije zaveden u zemljišno-knjižnu evidenciji Osnovnog suda u Banjaluci“, upitao je Grbić, i podsjetio da za sve to niko do sada nije odgovarao.

On ističe da gradonačelnik, u cilju skretanja pažnje sa ove katastrofe, po ugledu na svoj stranački vrh, plasira teorije zavjere sa kojima pokušava baciti prašinu u oči gađanima.

„Sva priča o nekim strancima pada u vodu  kada se vidi presuda Ustavnog suda BiH gdje na prvoj strani piše da u donošenju ove odluke i nisu učestvovale strane sudije, nego da su je u tom slučaju bilo po dvoje sudija iz tri konstitutivna naroda“, naveo je Grbić.

On je kaže da je opšte poznato da  su domaće sudije u ovom sudu postavile tri vladajuće stranke, kao i kakav uticaj te stranke imaju u ovom sudu.

„Mi još ne znamo kako su u ovom slučaju glasale sudije iz reda srpskog naroda. Ali je za sada sigurno da oni nisu poštovali odluka NSRS o nedonošenju odluka u organima na nivou BiH i da su samim prisustvom u odluci omogućili donošenje ove odluke“, kazao je Grbić, i dodao je sigurno da ova odluka nije mogla biti donesena bez glasova sudija iz reda hrvatskog naroda.

On je podsjetio da se Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske vodi kao republička institucija i upitao zašto se i politički vrh  Republike Srpske nije angažovao da zaštiti tu imovinu, saopštio je SDS.

(BN)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

drina

23.02.2020 12:17

a kad se privatnicima oduzimalo.. onda je sve bilo uredu..

ODGOVORITE
Name

Zox

23.02.2020 14:35

Pa tebi i tvojim pajdašima i treba da se otme kao i vi što otimate od naroda.

Name

Bn

23.02.2020 15:05

Tako je "kada se privatnicima oduzimalo bilo je u redu". Samo mi objasni kako su "privatnici" došli do oduzete imovine. Vjerovatno radom po tržišnim pravilima: zelenašenje, kulučenje, ne plaćanje obaveza, isplata minimalca,...

Name

BANJA LUKA

23.02.2020 12:27

BITANGE SVE U DOGOVORU SA DODIKOM I RADOJICICEM NARODE UPAMET SVI NA IZBORE DA VRATIMO BANJA LUCI NJENO PRIJE SVEGA KULTURU KOJU SU OVI IZ VUKOJEBINE SROZALI NA VOJ NOJ TUJ VRATITI NJENO ZEMLJISTE ODGOVORNE SVE POHAPSITI KAO I ZEMLJISTE POLJOPRIVREDNE SKOLE KOJU JE UZEO BUDIMIR STANKOVIC UZ DODIKOV BLAGOSLOV DOLE NEPISMENA BAGRA.

ODGOVORITE
Name

Opaaa

23.02.2020 14:30

Ukaza se i Grbic!!! Pa gdje si ti Grbicu???!! Je li ti predsjednik Sarovic dao zeleno svjetlo da nesto kazes.

Name

zemljišna mafija

23.02.2020 15:30

Stojčinović i Deurić i još nekoliko službenika su optuženi za krivično delo kojima su, kako ih tereti Republičko tužilaštvo, oštetili grad u predmetima „Naš dom“, „Građa“ i „Poljoprivredna škola“. Stojčinović je pomoćnik direktora za poslove nadzora i može da utiče na ishod predmeta koji se vode u Geodetskoj upravi. Deurić je takođe vraćen, na poziciju pomoćnika direktora za osnivanje katastra nepokretnosti.

Name

RUGIP

23.02.2020 15:34

Nijedna prodaja državnog zemljišta u Republici Srpskoj nije mogla proći mimo Aleksandra Deurića, pomoćnika direktora Geodetske uprave RS.

Name

pp "RUGIP" Budo i sin

23.02.2020 16:00

Zemljišna mafija iz RUGIPP (Deurić-Kum z.k.mafije, Stojčinović, Grulović) su Budi Stankoviću uknjižili 400 duluma školske zemlje. Sada ime se ko bajagi sudi, a Budo ih metnu na visoke funkcije u RUGIPP pa isto rade na čelu sa Bosiljkom Predragović i sinom juniorom, koji je tamo GLAVNI.

Name

zemljišna mafija

23.02.2020 16:06

Deurić, Grulović i Kremenović se terete da su nezakonito omogućili da firma "Naš Dom" stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćim objektom u Grčkoj ulici čime su im probavili 2,18 miliona KM. Grulović i Kremenović su nezakonito omogućili da firma "Građa" stekne pravo vlasništva na parcelom od 33.000 kvadrata čime je Banjaluka oštećena za 5,25 milina KM. Grulović i Milinkovićeva optuženi su da su dogovarali obustavu istrage u predmetu "Varnica Marija" koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo.

Name

tegeltija

23.02.2020 16:17

z.k. mafija radi punom parom, pogotovu nakin odluke Ustavnog suda o uknjižbi polj. zemljišta, pa žure da oh preduhitre. Deurić, Bosić i nadzornici Stojčinovi su svaki dan u punoj operativi na čelu sa Bosom i direktorkom. Za to vreme Stanković junior pravi tendere milionske za kuma Igora sa Svetlicom ekspertom za štimanje. Ovo je najopasnija mafija u vladi RS.

Name

deura

23.02.2020 16:39

Deurić, nekrunisani kralj z.k. mafije radi ovako; odabere stručni tim (od pravobranitelja, geodeta i pravnika iz RUGIPP). Zatim za poznatog klijenta obrađuju nekretninu koju klijent zapika da bude njegova. Odabrani tim stupa u akciju (kao lovački psi u lovu), a početak je od šefa katastra (ako on zakoči biva odmah smenjen i postavljen drugi koji će slušati kralja). Nekretnina sa hitno obradi počev od katastra, pravobranitelja, žalbe do uknjižbe 1/1. Sav taj proces osmišljva Kralj, ali njega nema nigde, samo on uzima sve novce, a kerovi/tim se zadovolji višom funkcijom ili dokazivanjem u toj raboti...

Name

Budo i sin

23.02.2020 17:22

z.k.mafija iz RUGIP oštetila Grad BL za zemljište vredno 100 miliona KM, iako im se sudi svi su na funkcijama pom. dir. i načalnici (Deura, Grul), a Stojčin iako osuđen na samo 4,5 ljeta opet direktor. Svi rade isto kao i zašto im se sudi, a predvodi oh Bosiljka, takođe član mafije još dok je bila policaj inspektor. Sve ih postavio Budo Stanković-kum Dodikov.

Name

"Guzovača"

23.02.2020 17:30

Komljnović Miloš zv."Guzovača" je bio direktor RUGIPP kada su sve transakcije sa tom gradskom zemljom odrađene/uknjiženja i učesnik je sa zemljišnom mafijom, a kad je zakočio nešto, onda ga je Stanković Budiša skinuo i na predlog Deurića turena za dir. Bosiljče Predrago.

Name

pp "RUGIP" Budo i sin

23.02.2020 17:40

RUGIP je privatizovao Budi i sin koji je GLAVNI tamo, drži "ključ od magaze", kupuje sftvere Prointerove, najbolje pa su zato i najskuplji, pomisliš na nekretninu, a ona je snimljna satelitom i uknjižena 1/1, uz saglasje Deurića i overu Bose dir.

Name

Mane

23.02.2020 12:35

Zastobih oni pobijali tu odluku kadje to zemljiste rezervisano za vrh SNSDa.Najbolje da oni sakriju dokumentaciju i cekaju odluke suda sad taj sud radi kako njima odgovara i znalose na ishod odluke.Dicese prasina deset dana i sve pada u zaborav.Dali narod sa ovih prostora moze shvatiti da Republika Srpska postaje vlasnistvo par porodica cemu toliko cudenje.

ODGOVORITE
Name

I u

23.02.2020 21:34

CG i na Kosovu i u FBiH i naravno u RS.

Name

Mirko

23.02.2020 12:38

Jeli Milorad Dodik iskljucio Čedu Savica iz SNSDa.Ali je omogucio dase to zemljiste dovede do kraja i misle naivci daje Čedo Savic kaznjen on jeste kaznjen sa 100.000.000. mil km.Malolije.

ODGOVORITE
Name

Bivsi radnik

23.02.2020 13:47

Cedo je ljudina i odlican privrednik, nema veze sa ovim glupostima, kamo srece za nas da je bilo vise takvih, ostavio preduzece iza sebe kao apoteku. To su spinovi jednog reketasa u pokusaju. Vi koji vjerujete takvima imaju clanci jos od prije 15 god gdje ga autoprevoz napada da pomaze da se zemljiste prisvoji gradu, ali mi vise volimo zavjere i spinove nego istinu. Ako negdje ima problem to je kad se radio program privatizacije i to uvrsteno, ko je to uradio, zasto.

Name

izraelac

23.02.2020 12:47

ode jedini muzej umjetnosti i još jedina galerija i srpskoj... nema više kulture... samo na internetu...

ODGOVORITE
Name

re

23.02.2020 13:08

kakva kultura, srozana je na dno sa dir. SARITOM V.

Name

@ izraelac

23.02.2020 14:05

Muzej odlukom suda ne pripada Autoprevozu i ne ide nikuda. Ljudi mnogo se laze oko ovoga.

Name

miloao

23.02.2020 12:58

E ovaj covjek je na jednom sastanku sds u bl rekao da ce se ici na nasilno rusenje vlasti prije parlamentarnih izbora. Na moje pitanje da li to znaci da ce se ici na napade na pripadnike mup rs mi je odgovorio da ako ja necu, ima ko hoce. Od tada sam samo posmatrac stanja na terenu.

ODGOVORITE
Name

E cuj

23.02.2020 14:38

Bolje bi ti bilo i da nepises gluposti.

Name

miloao

23.02.2020 15:01

Identifikuj se

Name

Martin

23.02.2020 13:22

Pa zasto je SDS protiv odluke ustavnog suda ako znaju da zemljiste pripada sumnjivim tajkunima SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Pa naravno

23.02.2020 13:49

Osmisljeno i sprovedeno. Mafija je to....

ODGOVORITE
Name

Лука

23.02.2020 13:59

Људи, ја мислим да је све ово превршило сваку мјеру! Докле више можемо ово трпјети, запитајмо се сви?

ODGOVORITE
Name

Inat

23.02.2020 14:00

Mafija podijelila i uknjižila imovinu srpske republike i sad ko brane interese smiješno i prividno samo koliko je oteo i prisvojio proko dragosavljevic sazna će se!?

ODGOVORITE
Name

Ne treba niko da se briga

23.02.2020 14:34

Ko lapio, lapio! Znate ono sto se vec dugo provlaci, postalo cool(ko ti je kriv sto ti nisi, neka je, sposoban, pametan,ma car, kralj, zna, itd.... "! ???

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

23.02.2020 14:54

Dakle, baja i snsd i tu na djelu, nemože ni jedna otimačina bez njih.

ODGOVORITE
Name

Rodjeni Banjalucanin

23.02.2020 15:15

Vidite tako vam to bude kad je gradonacelnik dosljo (mico -avetinja) koji nikakve narodnosti i ljubavi prema gradu nema

ODGOVORITE
Name

Da ti pravo kazemo

23.02.2020 18:18

od naroda je sve oteto sto postoji,obespravčjen u avakom smislu, a koja ce kriminalna mafija oteti od koje u buducnosti, iskreno da ti kazemo "MA BAS NAS BRIGA"!

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

24.02.2020 06:48

Velika sramota za Grad i institucije Vlade, jer je RUGIP pod njihovim krovom. Treba sve sluzbenike u obe institucije koji su vodili ovaj predmet smjestiti u zatvor.

ODGOVORITE
Name

cups

25.02.2020 23:28

Na kraju mi od institucija RS imamo samo to da nam otimaju i da ih samo placamo a nemamo nista od toga. Samo oni imaju korist.

ODGOVORITE