Nova kraljevska bura: Megan i Hari će zadržati titule

Megan Markl i princ Hari oglasili su se saopštenjem na svojoj zvaničnoj stranici "Sussex Royal" u kojem su napisali da kraljica ne poseduje reč "kraljevski" u celom svetu.

Svijet 23.02.2020 | 12:59
Nova kraljevska bura: Megan i Hari će zadržati titule

Saopštenje se pojavilo nakon što su britanski mediji objavili da od proleća Megan i Hari neće moći da koriste oznaku Sussex Royal. Oni su ipak najavili da će zadržati svoje kraljevske titule, iako ih neće aktivno koristiti.

Kako pišu britanski mediji, saopštenje u nekim delovima ima prilično neprijateljski ton.

- Iako ne postoji jurisdikcija monarhije ili kabineta oko upotrebe reči "kraljevski" s druge strane okeana, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa ne nameravaju da koriste "Sussex Royal" ni bilo koji oblik reči "kraljevski" na bilo kojoj teritoriji (bilo u Ujedinjenom kraljevstvu ili van njega) nakon tranzicije u proleće 2020. - poručili su.

Požalili su se i da ih palata tretira drugačije od drugih članova porodice.

- Iako postoje presedani u kojima su drugi članovi kraljevske porodice sa titulama tražili poslove van kraljevske porodice, za vojvodu i vojvotkinju od Saseksa uspostavljen je period revizije od 12 meseci. Prema dogovoru, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa razumeju da moraju da odstupe sa kraljevskih dužnosti te ne obavljaju reprezentativne dužnosti u ime njenog veličanstva - napisali su.

Iako je palata prošlog meseca objavila da neće zadržati svoje kraljevske titule, Megan i Hari sada tvrde da će ih zadržati, ali da ih neće aktivno koristiti nakon proleća.

Portparol bračnog para prvo je objavio izjavu za medije o njihovoj upotrebi kraljevskih titula u petak u 19:30, a oko 22 sata objavljena je mnogo duža izjava putem Instagram priča. U toj dužoj izjavi referirali su se na odnos prema drugim članovima kraljevske porodice, činjenicu da je Hari i dalje šesti u redu za presto te na to da će zadržati svoje vojne činove. Zahtevaju i zaštitu njih i njihovog sina.

Stručnjaci za kraljevsku porodicu već su saopštenje prozvali još jednom od PR katastrofa bračnog para.

- Njeni komentari o kraljičinoj odluci odjekuju besom i pakošću. Bojim se da će postati još gore - rekao je biograf princa Čarlesa Tom Bover.

Kraljevski komentator Ričard Ficvilijams tvrdi da su ove izjave bile potpuno nepotrebne jer naglašavaju razlike Harija i Megan i kraljevske palate na način koji je bilo moguće izbeći.

(Index.hr)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

paraziti

23.02.2020 13:49

Koga zanimaju ovi paraziti ?

ODGOVORITE
Name

Nisu ni okusili

23.02.2020 14:08

Zivot obicnog gradjanina, a vec se zabrinuse....Ogromnim zivotima je placeno njihovo vijekovima parazitiranje.....

Name

Zuzi

23.02.2020 14:28

"I ja sam srećan kad su oni srećni". Pitam se da li oni uopšte znaju da i mi postojimo negdje u BiH.

Name

Ma znaju za BiH ne brini

23.02.2020 17:26

Naklatili se na koloniju.

Name

Princes krofna

23.02.2020 14:31

Ovi nemaju dana staza i pricaju o nekom radu u njihovom imaginarnom svijetu...Svijet se sprda s njihovim statusom. Ko bi napustio kraljevsku porodicu??

ODGOVORITE
Name

Аполо 11

23.02.2020 16:11

Мој Хари да ниси принц неби те Меган ни погледала.

ODGOVORITE
Name

hr

23.02.2020 16:52

Odakle su oni iz koje drzave

ODGOVORITE