Zemljotres u Iranu i Turskoj: Raste broj mrtvih

U zemljotresu jačine 5,7 stepeni po Rihteru, koji je jutros pogodio Zapadni Azerbejdžan, iransku pokrajinu na granici s Turskom, u istočnom turskog gradu Vanu poginulo je najmanje osam osoba, povrijeđena 21, dok je na području Irana povrijeđeno 25 osoba.

Svijet 23.02.2020 | 12:11
Zemljotres u Iranu i Turskoj: Raste broj mrtvih

Prema dosadašnjim informacija, zemljotres čiji je epicentar zabilježen na području Irana najviše je pogodio stanovnike najistočnijeg turskog grada Vana.

Ekipe turskog AFAD-a su na terenu i pomažu građanima pogođenim zemljotresom.

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca potvrdio je kako je u zemljotresu povrijeđena najmanje 21 osoba, među kojima je osmoro u kritičnom stanju.

Oglasio se i ministar obrazovanja Turske Ziya Selcuk koji je rekao kako je u mjestima Baskale, Saray i Gurpinar zabilježena manja šteta na nekoliko seoskih škola. U oštećenim školama nastava će biti odgođena i izmještena na druge lokacije do saniranja štete.

Na području Irana, prema prvim informacijama, povrijeđeno je najmanje 25 osoba, a oštećeni su stambeni objekti u najmanje 43 sela u pograničnom pojasu s Turskom.

Portparol Ureda za vanredne situacija Irana Mucteba Halidi potvrdio je za iranske medije informaciju o 25 povrijeđenih, dodavši da je jedna osoba u kritičnom stanju.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Riki

23.02.2020 11:39

Dali ste primjetili nesto? Ko god se “posvađa “ sa Amerikancima odmah ga zemljotees strefi?

ODGOVORITE
Name

izraelac

23.02.2020 13:15

loš im standar gradnje tj nemaju nikakav standard a većina sirotinja samo sklepa kuću.. i manji potres neozbiljan za nas im poruši sve.. to je u tim zemljama gdje nisu prave države nego sve divlje i na brzinu. takav je cijeli arapski svijet, teško da ih zaobiđe katastrofa.. puno ih im a teško žive na oskudnoj zemlji, malo ulažu u kvalitet strulnog kadra... isko ko kod nas u BiH sa ovima na vlasti...

ODGOVORITE