Srpski diplomci sa Harvarda jačaju veze Srbije i Amerike

Veze Srbije i SAD u oblasti obrazovnog sistema traju jako dugo, a veliki naučni umovi Srbije više od sto godina učestvuju u izgradnji SAD. I kao što domaće obrazovne institucije sarađuju sa obrazovnim institucijama u SAD, tako i više od 250 naših građana može da se pohvali dimplomom elitnog Harvard univerziteta, koji po praktično svim relevantnim rang listama, zauzima prvo mesto među univerzitetima širom sveta.

Srbija 21.02.2020 | 12:46
Srpski diplomci sa Harvarda jačaju veze Srbije i Amerike

Aleksandra Drecun, direktor Harvard Alumni Asocijacije za Evropu, govoreći o globalnoj mreži diplomaca ovog američkog univerziteta, ukazala je na vezu koja se stvara tokom školovanja i koja nakon školovanja može biti jako korisna ne samo za naše građane koji su završili Harvard, već i za Srbiju kao državu. Tim pre što u sferama najviše američke politike, biznisa, sporta i umetnosti, veliki deo najznačajnijih pozicija uglavnom zauzimaju ljudi koji su svoja znanja sticali na Harvardu.

Darko Trifunović, direktor Instituta za međunarodnu bezbednost, ukazao je na sličnu vrstu prijateljskih veza koje se stvaraju prilikom poseta američkih studenata i profesora Srbiji, a kao veoma zanimljiv primer naveo je primer mladih pitomaca američke vojne škole Vest Point, koji su nakon posete Beogradu zavoleli Srbiju i koji su nakon završetka Vest Pointa na vrlo odgovornim pozicijama, a u tamošnjoj javnosti poznati su pod nadimkom srpski ambasadori.

Pogledajte snimak konferencije u Beogradu:

(Danas.tv)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Savjetnici

21.02.2020 12:21

A sa zamislimo. Sjedi Didik sa americkim ambasadorom a uz njega tri savjetnika zavrsili Harvard, Stenford i Jejl. A ovaj se cudom cudi. Ovako sa seljacima savjetncima ne zna jel primio postu ili nije. Jadna li jada.

ODGOVORITE
Name

re

21.02.2020 13:15

To se ne moze zamisliti, jer savjetnici savjetuju osobu koju mozes da posavjetujes .