U zastoju proces traženja nestalih Srba

Proces traženja nestalih Srba je u zastoju – upozoravaju iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. Prema njihovom mišljenju krivica se ogleda u radu Instituta za nestala lica BiH zbog čega zahtjevaju njegovu reorganizaciju.  

Republika Srpska 17.02.2020 | 22:42
U zastoju proces traženja nestalih Srba

Republika Srpska još uvijek potražuje oko 1650 nestalih boraca i civila. U tri spomen - kosturnice nalaze se posmrtni ostaci oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih lica.

Pomenute brojke najbolji su pokazatelj da je došlo do zastoja u procesu traženja nestalih lica iz RS – ističu  iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. Kako ističu, do zaspoja je došlo još 2008.godine formiranjem Instituta za nestala lica BiH.

„Imamo dva cilja, prvi je da se totalno rekonstruiše Institut, a ukoliko to ne može onda da se ide na entitetsko traženje nestalih kao što je bilo prije 2008.godine“- ističe predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.

Posljedice zastoja najviše osjete porodice koje traže svoje najmilije.  Jedna od njih je i Milka Kokot. Brat i otac ubijeni su u Sarajevu 1992. godine, a od tada pa do danas potraga za njihovim tijelima bila je neuspješna.  

„U 2019. godini samo 5 srpskih žrtava u Miljevićima u kosturnici kod nas u Sarajevu je identifikovano. Zar to nije žalosno? Sa druge strane, gospodin Mašović je rekao da sad pripremaju 200 novih žrtava koje idu za Srebrenicu.

To vam sve govori, ništa ja više ne trebam reći koliko su naše žrtve minimalizovane i koliko njih briga za naše žrtve“- pojašnjava predsjednik Odbora porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Istočnog Sarajeva Milka Kokot. 

Proces traženja nestalih Srba ne koči samo Institut za nestala lica BiH. Nezadovoljstvo vlada i kada je riječ o radu Tužilaštva, sudstva, Ministarstva za ljudska prava, te međunarodnih predstavnika koji bi trebalo da uvaže i srpske žrtve – smatra član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Marko Grabovac. 

„Mi ako prenesemo na Institut, Institut mora na Tužilaštvo koje treba odmah da reaguje na to da bi se pokrenula jedna od određenih masovnih grobnica koja je ekshumirana i zna se dobro ko je izvršilac tog zločina. Mi čekamo tolike godine, čak po 10, 15 godina da bi Tužilaštvo pokrenulo taj postupak.

Znači odgovornost je i na institucijama koje rade na tome, a i onima koji treba da pokrenu krivične prijave protiv izvršioca zločina nad srpskim žrtvama„ – navodi član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Marko Grabovac.

Da je neophodno izvšiti reformu upravljačke strukture Instituta smatra i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Čitavim procesom upravlja Međunarodna komisija za traženje nestalih lica i sve dok se to ne promijeni - adekvatni pomaci se ne mogu očekivati – zaključuje Milorad Kojić.

 

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

P

18.02.2020 05:26

Ko da traži nestale? Kojić, koji na čelu ove institucije gradi političku karijeru, koji je cijeli mandat posvetio preizbornoj kampanji i u prošlim izborima a i sada pred ove sledeće. On samo putuje i daje izjave kao da je najbitniji. Sklonili su ljude koji u radili taj posao, tražili nestale a na njihova mjesta postavili poslušnike. A Lazić? On još uvijek naplaćuje svog pokojnog sina. Žalosno.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

18.02.2020 07:54

Kojic i Lazic srbacke jajarei podguzne muhe.

Name

MILOŠ

18.02.2020 05:43

Ko vas je tjerao da prenesete svoju nadležnost na Sarajevo pa sad za svoje promašaje tražite krivce i drugima. Zašto jednom ne kažete istinu da ste vi odgovorni za ovakvu situaciju, sve se vas tada pitalo .

ODGOVORITE
Name

Tarabić

18.02.2020 06:57

Boraca i civila ? To morate razdvojiti jedno od drugoga jer stvarate konfuziju u narodu. Civili i borci nisu ginuli na istim mjestima i na iste načine. Ubistvo civila je zločin dok ubistvo vojnika to nije. Stotine vojnika je ostalo na linijama fronta, u rovovima po šumama i zemunicama. Mnogi raskomadani bombama i granatama. Ostalo su dovršili divlje zvijeri. Ko će to naći? Civile treba tražiti.

ODGOVORITE
Name

Re

18.02.2020 08:17

Onda nije intresantno kad fali zivila oni dodaju vojnike...

Name

VRS

18.02.2020 08:00

Sve dok penzionisani jugo oficiri traže nestale nema napretka u traženju. Njih interesuje samo plata i naknade koje primaju od BiH.

ODGOVORITE