Zaštita: Kina stavila novčanice u karantin

Kineske vlasti preduzimaju opsežne mjere u okviru borbe protiv nove vrste korona virusa (COVID-19), a jedna od njih je i dezinfekcija novčanica.

Svijet 16.02.2020 | 16:22
Zaštita: Kina stavila novčanice u karantin

Prema pisanju kineskih medija, centralna banka Kine je saopštila da su počeli da vrše dezinfekciju novčanica koje su u prethodnom periodu bile u opticaju, prenosi Agencija Anadolija.

Dezinfekcija novčanica se vrši ultraljubičastim zracima i visokom temperaturom, a plan je da korišćene novčanice ostanu u kasama od sedam do 14 dana.

Navodi se da banke klijentima mogu, u slučaju potrebe, davati samo novi i nekorišteni novac, dok će novčanice koje su “stavljene u karantin” biti ponovo puštene u opticaj nakon isteka perioda posmatranja.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u nedjelju je saopštila da su u protekla 24 sata preminule 142 zaražene osobe, čime se broj umrlih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1.666.

Dosad je potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 68.500 pacijenta, a samo u protekla 24 sata potvrđeno je 2.009 slučajeva bolesti koja je službeno nazvana COVID-19.

Virus korona se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Vuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

(Anadolija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kalimero

16.02.2020 23:08

Izgleda da je papirna moneta razlog,znaci ukida se uskoro;)

ODGOVORITE