Kobi Brajant među kandidatima za Kuću slavnih

Kao što je bilo i najavljeno, samo nekoliko dana nakon njegove tragične pogibije, Kobi Brjant je tokom NBA "Ol Star" vikenda u Čikagu vanredno uvršten među završne kandidate za ulazak u košarkašku Kuću slavnih već ove godine.

Košarka 15.02.2020 | 13:14
Kobi Brajant među kandidatima za Kuću slavnih

Brajant, koji je prije tri sedmice poginuo u padu helikoptera zajedno sa svojom 13-godišnjom kćerkom te još sedam osoba, svoju je blistavu karijeru okončao 2016. godine, a prema redovnoj proceduri mora proći najmanje pet godina od završetka nečije karijere do mogućnosti uvrštenja u Kuću slavnih.

Ipak, predsjednik košarkaške Kuće slavnih Džeri Kolanjelo je već tada najavio kako bi se Brajant trebao odmah uvrstiti među najveće.

Brajant, koji je svih svojih 20 sezona u NBA ligi proveo u Los Anđeles Lejkersima, zauzima četvrto mjesto na listi strijelaca svih vremena, a osvojio je pet naslova prvaka, dva je puta bio MVP finala, a jednom i MVP ligaškog dijela sezone.

Osim Brajanta, među sjevernoameričkim finalistima za ulazak u Kuću slavnih ove sezone su i velikani poput Tima Dankana, Kevina Garneta i Krisa Boša, trener Rudi Tomjanovič te košarkašice Svin Keš i Tamika Kečings, trenerice Kim Milki i Barbara Stevens te trener Edi Suton.

Imena novih članova Kuće slavnih biće objavljena tpkom završnog turnira ovosezonskog univerzitetskog prvenstva koji će se održati u Atlanti od 4. do 6. aprila, a svečanost uvrštenja u Kuću slavnih u Springfildu održaće se 29. avgusta.

Za uvrštenje u Kuću slavnih svaki finalist mora dobiti najmanje 18 glasova od 24 člana Izborne komisije.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar