Sindikat uprave traži od Vlade novi kolektivni ugovor

Ukoliko Vlada i Sindikat uprave Republike Srpske ne potpišu novi Posebni kolektivni ugovor do kraja februara, pet i po hiljada radnika u gradskim i opštinskim upravama ostaje bez pravnog osnova za obračun i isplatu plata, tvrdi predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

Republika Srpska 13.02.2020 | 20:15
Sindikat uprave traži od Vlade novi kolektivni ugovor

Zakon o namještenicima i zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave eksplicitno je definisao da se prava po osnovu rada uređuju Posebnim kolektivnim ugovorom, ukazuju u sindikatu.

"Sindikat uprave je jedini potpisnik sa Vladom Republike Srpske i u skladu sa našom dosadašnjom praksom, mi smo uputili Vladi Republike Srpske inicijativu za izmjenu i dopunu ovog kolektivnog ugovora koji mogu da izvrše samo Sindikat uprave i Vlada, da  bi izašli iz ovog pravnog vakuuma, jer, ukoliko ne produžimo Posebni kolektivni ugovor do kraja februara, radnici u gradskim i opštinskim upravama ostaju bez pravnog osnova za obračun zarada", rekao je danas u Doboju predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

On je poručio da sindikat to neće dozvoliti.

"Ono što je jako bitno, jeste da će Sindikat uprave u ponedjeljak u Doboju, od 13 časova, pozvati sve predstavnike sindikata iz lokalnih samouprava iz cijele Republike Srpske da bi zauzeli stavove, ukoliko Vlada ne odluči da sa Sindikatom uprave  produži Posebni kolektivni ugovor. Bojim se, ukoliko gradonačelnici ili načelnici nekim svojim podzakonskim aktima počnu da uređuju oblast zarada, da ćemo se dovesti u jedno izuzetno opasno stanje u Republici Srpskoj", zaključio je Marić.

BN TV  

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pitanje?

13.02.2020 19:49

Ima l' i jedan drz slubenik da ste mu vi pomogli kad drzava uradi represiju nad tim drzavnim sluzbenikom. Konkretno kad su degradirali drzavne sluzbenike zbog navodnih odlazaka na skupove Pravde za Davida ? Sta ste poduzimali da zastitite prava tih drzavnih sluzbenika?

ODGOVORITE
Name

re

13.02.2020 21:04

Pa ovo je nepostojeci sindikat? Koga oni da zastite?? Pa Bozo potrosio hiljade i hiljade maraka od clanarine na kojekakve skupove i sad gubi clanstvo..

Name

Istina

13.02.2020 21:02

Sad kad ste rastjerali narod u druge zemlje sad ko fol trazite novi kolektivni?sve sindikalce treba rastjerati misicku ,granulica i sve ostale i oni su lopovi i saucesnici u unistavanju drzave i naroda.mrsss

ODGOVORITE
Name

neso bl

13.02.2020 22:30

Sta se ovaj sumski medjed ufuro???

ODGOVORITE