"Što prije BiH da dobije kandidatski status za EU"

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović naglasio je da je neophodno što skorije dobijanje kandidatskog statusa za BiH u procesu integrisanja u EU.

Vijesti 12.02.2020 | 12:39
"Što prije BiH da dobije kandidatski status za EU"

Govoreći o temi “Bezbjednosni izazovi na zapadnom Balkanu u kontekstu evropske perspektive” na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose – Univerzitetu MGIMO, Čović je istakao da su neophodne reforme u području vladavine prava, uključujući reforme izbornog zakonodavstva.

On je rekao da reforma izbornog zakonodavstva mora biti u skladu sa Ustavom i odlukama Ustavnog suda BiH, uz puno uvažavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava, te istakao neophodnost pronalaženja kompromisa između kolektivnih prava i prava pojedinca, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Osim primarne važnosti izgradnje društva i jačanja institucija, on je ukazao na važnost partnerske uloge međunarodne zajednice, čiji je uticaj posebno izražen i čija konstruktivna uloga, kroz olakšani dijalog u BiH, može značajno doprinijeti postizanju konsenzusa u svim vitalnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Čović se osvrnuo na spoljnopolitički aspekt izgradnje i njegovanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u neposrednom okruženju, što je, kako je istknuto, uz unutrašnju konsolidaciju, druga važna pretpostavka očuvanja regionalne stabilnosti.

Predsjedavajući Doma naroda naglasio je da je među zemljama i narodima koji dijele taj prostor potrebno razvijati uzajamno poštovanje, solidarnost i zajedničko okupljanje oko evropskih političkih vrijednosti.

Nakon predavanja koje je Čović održao u okviru svoje službene posjete Ruskoj Federaciji, nastavljen je dijalog sa studentima koji su pokazali interes za bolje razumijevanje društveno-političkih prilika u BiH, dodaje se u saopštenju.

Prije predavanja Čović se sastao se s rukovodstvom ovog univerziteta koje je izrazilo spremnost za saradnju s visokoškolskim ustanovama u BiH.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Momo

12.02.2020 13:56

Papin proizvod Sjeme zla brat Bajin

ODGOVORITE
Name

Molba

12.02.2020 13:57

Ovog nekomentarisat vise . Hvala

ODGOVORITE
Name

Akabiba

12.02.2020 14:28

Što prije tebe iz zločinačke treba strpat u Zenicu i gdje ti je mjesto

ODGOVORITE
Name

Vidi

12.02.2020 14:40

Kako mu Kolindin plan propade hajde da se družimo dok nismo do kraja popu$ili...

ODGOVORITE
Name

Goran

12.02.2020 14:59

Pricate gluposti kakva evropska unija zar Evropi treba ovakva BiH

ODGOVORITE