"Што прије БиХ да добије кандидатски статус за ЕУ"

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић нагласио је да је неопходно што скорије добијање кандидатског статуса за БиХ у процесу интегрисања у ЕУ.

Вијести 12.02.2020 | 12:39
"Што прије БиХ да добије кандидатски статус за ЕУ"

Говорећи о теми “Безбједносни изазови на западном Балкану у контексту европске перспективе” на Московском државном институту за међународне односе – Универзитету МГИМО, Човић је истакао да су неопходне реформе у подручју владавине права, укључујући реформе изборног законодавства.

Он је рекао да реформа изборног законодавства мора бити у складу са Уставом и одлукама Уставног суда БиХ, уз пуно уважавање одлука Европског суда за људска права, те истакао неопходност проналажења компромиса између колективних права и права појединца, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Осим примарне важности изградње друштва и јачања институција, он је указао на важност партнерске улоге међународне заједнице, чији је утицај посебно изражен и чија конструктивна улога, кроз олакшани дијалог у БиХ, може значајно допринијети постизању консензуса у свим виталним питањима, наводи се у саопштењу.

Човић се осврнуо на спољнополитички аспект изградње и његовања пријатељских и добросусједских односа са земљама у непосредном окружењу, што је, како је исткнуто, уз унутрашњу консолидацију, друга важна претпоставка очувања регионалне стабилности.

Предсједавајући Дома народа нагласио је да је међу земљама и народима који дијеле тај простор потребно развијати узајамно поштовање, солидарност и заједничко окупљање око европских политичких вриједности.

Након предавања које је Човић одржао у оквиру своје службене посјете Руској Федерацији, настављен је дијалог са студентима који су показали интерес за боље разумијевање друштвено-политичких прилика у БиХ, додаје се у саопштењу.

Прије предавања Човић се састао се с руководством овог универзитета које је изразило спремност за сарадњу с високошколским установама у БиХ.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Момо

12.02.2020 12:56

Папин производ Сјеме зла брат Бајин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молба

12.02.2020 12:57

Овог некоментарисат висе . Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

12.02.2020 13:28

Што прије тебе из злочиначке треба стрпат у Зеницу и гдје ти је мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

12.02.2020 13:40

Како му Колиндин план пропаде хајде да се дружимо док нисмо до краја попу$или...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.02.2020 13:59

Прицате глупости каква европска унија зар Европи треба оваква БиХ

ОДГОВОРИТЕ