Grčka uputila protestnu notu S. Makedoniji

Grčka je uložila protestnu notu Sjevernoj Makedoniji zbog kršenja Prespanskog sporazuma a nakon što je ministarka za rad Rašela Mizrahi koristila stari naziv države, izjavio je danas sjevernomakedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Svijet 10.02.2020 | 08:29
Grčka uputila protestnu notu S. Makedoniji

On je na konferenciji za novinare objasnio da je Mizrahi, inače iz opozicionog VMRO-DPMNE koji se protivio dogovoru sa Grčkom o promjeni imena, na tabli svog ministarstva postavila tablu sa natpisom “Republika Makedonija” umjesto novog imena “Republika Sjeverna Makedonija”.

Dimitrov je rekao da time pogazila Ustav i prekršila Prespanski dogovor i zakone u vezi sa tim, prenosi MIA.
– Mizrahi je problematizovala odnose sa Grčkom i napravila probleme u realizaciji dva strateška cilja Sjeverne Makedonije – članstvo u EU i NATO – rekao je on i dodao da država to neće dozvoliti.

Ujedno je od Mizrahi zatražio da skine tablu sa spornim nazivom jer ministarstvo na čijem je čelu kao ministarka u tehničkom mandatu “nije njen privatan stan”.

Ako to ne učini, dodao je, zatražiće od premijera njenu smjenu.

(Tanjug) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Neđo.10.2.2020

10.02.2020 08:36

Ko vam vodi Državu Mizrahi,nemojte se iznenaditi ako vidite tablu Severna Albanija umesto Severna Makedonija.Zaev je prodao Makedoniju za jevtine pare,za NATO alijansu.Tamo ćete i ostati toće vam biti najvećanagrada.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

10.02.2020 14:21

Ovaj ti je koment dobar.

Name

MOBI DIK

10.02.2020 15:35

Taako ce i da bude trazili su hljeba preko pogace