Poljoprivredno zemljište državno, a ne entitetsko

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je na dvodnevnoj sjednici da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske, saopšteno je iz ovog suda.

Bosna i Hercegovina 08.02.2020 | 08:18
Poljoprivredno zemljište državno, a ne entitetsko

Odlučujući po zahtjevu sedam (bošnjačkih) delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana Zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Sporni član 53 Zakona glasi:

“(1) Poljoprivredno zemljište na teritoriji RS upisano u javnim evidencijama kao opštenarodna imovina, bez upisanog prava korištenja, upravljanja ili raspolaganja, društvena, odnosno državna svojina sa pravom korištenja, upravljanja ili raspolaganja u korist preduzeća koja su bila predmet privatizacije ili je upisano kao posjed tih preduzeća, stupanjem na snagu ovog zakona, po sili zakona, postaje svojina i posjed RS.

2) Poljoprivredno zemljište na teritoriji RS upisano u javnim evidencijama kao opštenarodna imovina, bez upisanog prava korištenja, upravljanja ili raspolaganja, društvena, odnosno državna svojina sa pravom korišćenja, upravljanja ili raspolaganja ili kao posjed bivših društveno-pravnih lica sa sjedištem van teritorije RS, stupanjem na snagu ovog zakona, po sili zakona, postaje svojina i posjed RS.

(3) Organ uprave nadležan za vođenje javnih evidencija o nepokretnostima upisuje pravo svojine i posjeda na nepokretnostima iz st. 1. i 2. ovog člana na zahtjev Pravobranilaštva Republike Srpske.

(4) Na nepokretnostima iz st. 1. i 2. ovog člana za koje ne postoji vlasnička evidencija, a upisane su kao posjed bivših društveno-pravnih lica ili su upisane u katastar kao posjed fizičkih ili pravnih lica bez valjanog pravnog osnova, utvrđuje se pravo svojine i posjeda u korist RS.

(5) Na zahtjev Pravobranilaštva Republike Srpske, organ uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove sprovodi postupak i donosi rješenje o utvrđivanju prava iz stava 4. ovog člana”.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam (bošnjačkih) delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Prema mišljenju Ustavnog suda, pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi sa tim između državnih i entitetskih organa, treba regulisati zakonom koji će biti donesen na nivou BiH jer su ta pitanja, na osnovu navedenih odredaba Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti BiH.

(BN/Klix)

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

senberac

08.02.2020 07:56

koje drzave pa ovo stose zove tamni vilajet niko neprizna za drzavu ovoje jedan protektorat jadnaje ovo drzava dabogda umrla dajoj dajemo dace i palimo svecu zadusnicu

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2020 08:04

A da navratiš malo do škole?

Name

Maka set

08.02.2020 08:34

Te puste snove su i jači sanjali pa je Bosna tu i biće

Name

bih

08.02.2020 09:01

Ko ce vaam dti zemlju mani t se glupostti i takvi zakona i sudova radite pametnija posla.

Name

vještak

08.02.2020 09:09

u FBIH uknjižavaju privatno Srba na FBIH. Slučaj u Olovu gde je katastar preknjižio privatnu k.č. na FBIH i sud neće da vrati (sudija Edin Bičo).

Name

he he

08.02.2020 09:30

Strucnjak, gdje ti zavrsi vecernju ?

Name

geodez

08.02.2020 09:41

u FBIH katastri preknjižavaju vlasništo pravatno na FBIH i to samo Srpsku imovinu koja je bila uknjižena 1/1, a poslije moraju tužbama dokazivati vlasništvo, umesto da grešku otkloni katastar po zahtevu stranke. U RS toga nema.

Name

z.k.ul.1/1

08.02.2020 10:46

treba uknjižiti suvlasništvo RS 1/2, FBIH 1/1, u celoj BIH.

Name

Re

08.02.2020 11:00

Jeste nepismen , ali , da je u pravu , u pravu je.

Name

@ senberac

08.02.2020 11:14

Nepismenjakoviću, BiH je država priznata od cijelog svijeta, u kojem ti "tamnom vilajetu" živiš. Obrazuj se, čitaj, vidi šta je potpisano u Dejtonu, Vuk je govorio "čitaj kako je napisano"...itd

Name

rs

08.02.2020 11:56

samo uknjižbom na BIH, možemo sačuvati zemlju od pljačkaša Dodika, evo PD Semberiju uzeo Vojin papak br.1.

Name

grunt

08.02.2020 14:27

sledeći prenos je ŠUME SRPSKE.

Name

Sudija

09.02.2020 10:00

Odavno ja ovdje dajem besplatne instrukcije našim građanima iz Ustavnog prava i pišem da je bez obzira na sve BiH međunarodno priznata država, koja nastavlja svoje Ustavno-pravno postojanje kao nezavisna i suverena država sa modifikovanom unutrašnjom strukturom, sadtavljrna od nižih nivoa vladti Entiteta i to Republike stpske i Geredeacije BiH, te kasnije i Brčko distrikta, kao i Kantona i općina. Znači, državno poljoprivredno zemljište pripada isključivo državi BiH, a Entiteti su samo korisnici i država BiH je jedina nadležna da donese zakone o tom poljoprivrednom zemljištu, što je evo i Ustavni sud BiH potvrdio moje pisanje. Pirema mišljenju Ustavnog suda i pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi sa tim između državnih i entitetskih organa, treba regulisati zakonom koji će biti donesen na nivou BiH jer su ta pitanja, na osnovu navedenih odredaba Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti BiH.

Name

vrli pitac neki

08.02.2020 07:56

Odluka je očekivana i jedino moguća, ne postoji država na planeti koja nije vlasnik svoje teritorije, ne mogu niži nivoi vlasti biti vlasnici teritorija (zemlje), niži nivoi vlasti su autonomne regije koje upravljaju određenim područjem. Po ovoj logici zemljište u Vojvodini je u vlasti autonomne pokrajine što je teška glupost.

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2020 08:12

Po tvome laprdanju je Turska vlasnik sve zemlje u BiH, a kakva je vlast, age su bile pravedne, bar su trećinu davali raji. Ovi današnji uzimaju sve sebi.

Name

nije glupost

08.02.2020 08:29

Republika Srpska nije nikakva pokrajina ili autonomna oblast, Republika Srpska je kao sto joj i samo ime kaze republika i silom prilika unutar Bosne i Hercegovine. Gospodo koji jos od '90te pokusavate jednu te istu stvar... unitarizacija Bosne i Hercegovine je nemoguca misija i realno apsolutno besmislena ako se pita srpski Narod... ako se pita jedan dio srpskih politicara mahom kleptokratske orijentacije to je vec upitna stvar... ???

Name

Rale

08.02.2020 08:34

Bravo vrli, ko te nije razumio stvarno je glup.

Name

Рв

08.02.2020 09:01

Да. Све си у праву само мораш да знаш да је огромна разлика између Република Српска и Војводина као и БиХ и Србије.

Name

Bošnjak

08.02.2020 09:08

Pravobranilastvo BIH na osnovu ove presude moze traziti da se BIH upise kao vlasnik poljoprivrednog zemljista,sto i jeste

Name

opet se bavimo glupostima

08.02.2020 09:38

Dok god mislite da je rs. drzava po imenu nema napretka to je samo entitet ili Katalonija koja ima i predsjednika i parlament ali bez odluke Madrida nema vanka BIH stoji u ustavu je suverena drzava sta to znaci na unutrasnjem planu procitaj ustav gosp. "nije glupost"

Name

Re nije glupost

08.02.2020 10:34

Kad je drzava, sto ne izvadis pasos Republike Srpske. Eno Biserka napravila svoj. Republika Srpska je imala pados dok ga Milorad Dodik nije ukinuo i uveo BiH pasos. Drugo, i bolje je da BiH gazduje zemljom jer je to jedini nacin da se sprijeci otvorena pljacka koju provode politicari u sprezi sa gruntom i sudijama.

Name

nije glupost

08.02.2020 11:08

Jel' se sjecate vi Socijalisticke Federativne Republke Jugoslavije ? Pitanje je postavljeno svima vama koji uporno i konstantno zabijate prst u oko Srbima i Republici Srpskoj... Gospodo imamo Bosnjacko Hrvatsku Federaciju i imamo Republiku Srpsku i doduse imamo i takozvani silom nametnuti distrikt Brcko. Nametnuto je takodje silom da to bude kao neka zajednicka drzava sto ona danas realno i jeste. Dajte da zivimo kao ljudi, jel' se moze slobodno putovati po BiH, moze. Jel' se moze slobodno trgovati po BiH, moze. Jel' mogu firme iz BH Federacije raditi u Republici Srpskoj, mogu. Sta hocete vise aman i dokle ? A to sto nije uspjelo u ratu ne pokusavajte sada u miru ostvarivati.

Name

re glupost

08.02.2020 11:17

Baja skoro reče "nećemo odustati od naše autonomije". RS je autonomna regija, entitet i nije vlasnik teritorija. Vlasnici teritorija su isključivo države.

Name

Бањалучанин

08.02.2020 12:23

Прочитајте текст пажљиво. Државно земљиште је власништво државе и њених ентитета, самим тим и Републике Српке. Дакле, не књижи се на БиХ него на ентитет.

Name

Exit

08.02.2020 08:17

Dodik da kaže mlijeko bijelo botovi bi rekli jeste .Čekajući Ruse u RS ostace samo poslušnici sav pametan svijet će iseliti u zemlje Nata.Rata definitivno nece biti ,ostalo je sve u igri .Nek nam je Bog napomoci .Drzava je iznad svega to studenti pripravnici znaju.E dok svi shvate prodje voz kroz Sid.

ODGOVORITE
Name

miss

08.02.2020 09:33

A sto je tebe briga ..Rusi su nasa braca ..

Name

Raso

08.02.2020 08:37

Dobro ali treba uknjizit svu srbsku imovine u federaciji na rs to je imovine srbskog naroda koji ste okupirali pa da vidimo gdje ste

ODGOVORITE
Name

re Raso

08.02.2020 11:24

Ti miješaš privatnu i državnu imovinu. Privatna imovina je neprikosnovena i neotuđiva ali JA kao vlasnik imovine ne mogu reći da je to isključivo moje i da na toj imovini država nema šta tražiti. Država je Br.1..pa onda "nizbrdo". Problem je što se srpski narod laže još od Dejtona, u Dejtonu je potpisan državni kontinuitet BiH, a ne kao što Dodig svesno izmišlja da je tada kao došlo do udruživanja entiteta i da je nastala BiH, to je teška nebuloza i brucoš prava će to potvrditi.

Name

Re

08.02.2020 12:29

Opet preskočio terapiju.

Name

Konacno

08.02.2020 08:37

Ovo je poslednji ekser onima koji su hteli da uniste drzavu BiH.BiH je vlasnik i entiteta jer su vlasnici zemlje E moj rudonja ti bas sve unisti i poslednju nadu da otcepis rs.Sad nemozes reci ni da ces se otcepiti niti mozes reci da je rs drzava jer nemas svoju zemlju ZK.KČ.KO.hahahaaaaa,sad si podstanar u BiH sto ope znaci da te gazda moze isterati iz kuce kad god pozeli

ODGOVORITE
Name

Рв

08.02.2020 09:26

Желите ви то одавно а не кад год пожели али цврц,

Name

Kaljavo pozorište

08.02.2020 10:05

Volio bih te vidjeti ljudino da dođes ti licno i da kazes ovo je zemlja koja pripada BIH i da zaores prvu brazdu. Bila bi ti to i poslednja koju si zaorao. Srbin gine za tri stvari a to su da vas podsjetim sloboda vjera i ZEMLJA krvlju i znojem predaka natopljena. Tako sto bi vi rekli bujrum!

Name

re kaljavo pozoriše

08.02.2020 12:32

ne brini, neće ti niko doći, nije u tome poenta, ti si polupo lončiće, po tom pitanju mirno spavaj.

Name

Marko

08.02.2020 08:38

70% zemljista u bih je srbska zemlja odavno uknjizena tako da bosnje neznaju sta traze

ODGOVORITE
Name

gg

08.02.2020 09:45

Korijen riječi srpski glasi srb i u pridjevu dolazi do jednačenja suglasnika po zvučnosti gdje glas B prelazi u svoj bezvučni par P. Tako da je pravilno pisati isključivo srpska

Name

Trola

08.02.2020 09:03

I za ovu nakaradu(ustavni sud) je Dodik dao saglasnost.Žalosno šta nam radi taj izdajnik.

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

09.02.2020 07:47

Jos jedna prodaha RS od strane Dodiga Hercegovca

Name

007 Бонд

08.02.2020 09:22

Од тога нема ништа. Све је то Република Српска, а не тамо нека ,,држава БиХ". Значи, касарне и војни овјекти су Република Српска. Пољошровредно земљиште је Република Српска. Ђукановић неће доћи у БиХ. Не идете у НАТО. И Република Српска по Дејтону има право и на сопствену војску, пасош и валуту- што ће све и добити. А биће укинут и ОХР.

ODGOVORITE
Name

Rici

08.02.2020 12:25

I šta bi brate, kada si se probudio?

Name

re

08.02.2020 13:15

Bože, s kim ja dijelim prostor i vrijeme.

Name

klas

08.02.2020 09:32

Pa hajde dodjite sa plugom u Srpske ravnice pa zaorite brazdu..Zivite na tudjoj i nesposobnoj lafini.

ODGOVORITE
Name

Rici

08.02.2020 12:26

Pa nema ko da obrađuje u federaciji, a treba još i u šumskoj zemlju obrađivati...

Name

re klas

08.02.2020 13:51

kamo sreće da ih ti oreš ?

Name

Milan

08.02.2020 10:21

Do kada će ljudi da misle da je RS republika. Ljudi to nije nikkva republika, političari vas zamajavaju i lažu. Ime entita je Republika Srpska a nikako taj administrativni dio države BiH nije republika. BiH je po uređenju republika, decentralizovana na više administrativnih cjelina. Sva imovina je državna i država samo daje na korištenje entitetima, kantonima i opštinama. Npr šume srpske su u vlasništvu države BiH a date su na korištenje entitetu i entitet upravlja sa šumama. Isto je to i sa vodom i sa rudama itd.

ODGOVORITE
Name

re

08.02.2020 12:32

potpisujem

Name

Re Milan

08.02.2020 12:52

Kome pricas moj Milane ,sve neobrazovano .Paralela jedna .U Sjevernoj Koreji ljudi slusaju vijesti i vjeruju u to da su osvojili proslo Svjetsko prvenstvo u fudbalu ,da su otislli na Mjesec itd.Otreznjenje ce doci i bice voma bolno.Bojim se da nekima to nebude kraj....

Name

ZMiljenkoE

08.02.2020 12:59

Obećao je Mile to sve bataliti.

ODGOVORITE
Name

ranko

08.02.2020 13:12

Nadam se da je sad jasnije sta je drzava, a sta entitet.

ODGOVORITE
Name

General

08.02.2020 16:26

Politicari obecavali narodu sve sto su mogli da izgovore a narod pokvaren i glup povjerovao.