Obilježeno 78. godina od stravičnog zločina u Šargovcu

Služenjem parastosa i sađenjem poslednje, 52. sadnice, koja, kao i ostale, simbolizira živote isto toliko učenika pravoslavne vjeroispovjesti koje su ubile ustaške snage NDH, u Banjaluci je danas obilježeno 78 godina od ovog stravičnog zločina.

Republika Srpska 07.02.2020 | 16:30
Obilježeno 78. godina od stravičnog zločina u Šargovcu

Osim učenika Osnovne škole Đura Jakšić u naselju Šargovac, događaju su prisustvovali i brojni mještani kao i delegacija NSRS, gradonačelnik Banjaluke, te ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

7. februara 1942. godine, tada u pučkoj, a današnjoj Osnovnoj školi Đura Jakšić, u banjalučkom naselju Šargovac, bez ispaljenog metka, od strane ustaških snaga, ubijeno 52 mališana pravoslavne vjeroispovjesti.

Parastosom i sađenjem, poslednje, 52. sadnice u neposrednoj blizini škole koja, kao i ostale, simbolizira jedan od života stradalih učenika obilježeno je 78 godina od ovog stravičnog zločina.

Direktor ove obrazovne ustanove, kao i učenici, kažu da o ovom događaju govore redovno jer se on, ističu, ne smije zaboraviti.

„Oni koji su učestvovali u tome, odnosno bili u tom periodu živi, jer ste jako mladi, ali su njihovi roditelji i familija prenosili ono što se dešavalo. Imali su želju na neki način i potrebu da pomognu i da ostave trag izgradnji spomen parka, ali i pomen žrtvama", kaže direktor OŠ Đura Jakšić Darko Tomić. 

Učenici ove škole navode da im se na nastavi o ovom događaju priča svakodnevno, te da je to dobro jer se ovakav događaj, smatraju, ne smije zaboraviti.

 „Na svim časovima ovo spominjemo i zato obilježavamo ovaj dan i nadam se da se neće zaboraviti", kaže učenik 7. razreda OŠ Đura Jakšić Strahinja Vučko.

 I njegova vršnjakinja Lana Popadić smatra da je od izuzetne važnosti govoriti o pogibiji nedužnih mališana.

„Ovo se često spominje i trudimo se što više da ga konzumiramo u našoj nastavi i želimo da ovo ostane nešto što će nas naučiti za dalji život", kaže ona.

Obilježavanju su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Kažu da je ovaj zločin, i nakon svih godina, opomena svima nama da djelujemo da se takvi događaji više ne smiju ponoviti.

„Ono što je mnogo značajnije u obrazovnom sistemu jeste da se na ovakav način i kroz obrazovni sistem, kroz edukaciju i prisustvo i učestvovanju u ovakvim pomenima i naši učenici edukuju i da znaju zašto je važno da se sjećamo svima onih koji utkali svoje živote u slobodu koju mi danas živimo", kaze ministar prosvjete i kulture Natalija Trivic.

Sličnog stava je i gradonačelnik Banjaluke koji je podvukao da današnje generacije moraju biti te koje će se sjećati ovog događaja te ih prenositi na sledeća pokoljenja.

„Na nama, iz ovih generacija, je da, pokušamo njegovati sjećanje i to sjećanje nije usmjereno protiv bilo koga, ne treba da izaziva bilo kakve zle misli prema bilo kome ali mora da bude jedan istorijski kod koji će biti usađen i svijest o tome da je, nažalost, zlo moguće i da se može desiti i ovdje kod nas", istice prvi covjek grada Banjaluke.

Osim učenika, brojnih mještana, ministra prosvjete i kulture, te gradonačelnika događaju je prisustvovala i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.  

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar