Обиљежено 78. година од стравичног злочина у Шарговцу

Служењем парастоса и сађењем последње, 52. саднице, која, као и остале, симболизира животе исто толико ученика православне вјероисповјести које су убиле усташке снаге НДХ, у Бањалуци је данас обиљежено 78 година од овог стравичног злочина.

Република Српска 07.02.2020 | 16:30
Обиљежено 78. година од стравичног злочина у Шарговцу

Осим ученика Основне школе Ђура Јакшић у насељу Шарговац, догађају су присуствовали и бројни мјештани као и делегација НСРС, градоначелник Бањалуке, те министар просвјете и културе у Влади РС.

7. фебруара 1942. године, тада у пучкој, а данашњој Основној школи Ђура Јакшић, у бањалучком насељу Шарговац, без испаљеног метка, од стране усташких снага, убијено 52 малишана православне вјероисповјести.

Парастосом и сађењем, последње, 52. саднице у непосредној близини школе која, као и остале, симболизира један од живота страдалих ученика обиљежено је 78 година од овог стравичног злочина.

Директор ове образовне установе, као и ученици, кажу да о овом догађају говоре редовно јер се он, истичу, не смије заборавити.

„Они који су учествовали у томе, односно били у том периоду живи, јер сте јако млади, али су њихови родитељи и фамилија преносили оно што се дешавало. Имали су жељу на неки начин и потребу да помогну и да оставе траг изградњи спомен парка, али и помен жртвама", каже директор ОШ Ђура Јакшић Дарко Томић. 

Ученици ове школе наводе да им се на настави о овом догађају прича свакодневно, те да је то добро јер се овакав догађај, сматрају, не смије заборавити.

 „На свим часовима ово спомињемо и зато обиљежавамо овај дан и надам се да се неће заборавити", каже ученик 7. разреда ОШ Ђура Јакшић Страхиња Вучко.

 И његова вршњакиња Лана Попадић сматра да је од изузетне важности говорити о погибији недужних малишана.

„Ово се често спомиње и трудимо се што више да га конзумирамо у нашој настави и желимо да ово остане нешто што ће нас научити за даљи живот", каже она.

Обиљежавању су присуствовали и министар просвјете и културе у Влади РС Наталија Тривић, те градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. Кажу да је овај злочин, и након свих година, опомена свима нама да дјелујемо да се такви догађаји више не смију поновити.

„Оно што је много значајније у образовном систему јесте да се на овакав начин и кроз образовни систем, кроз едукацију и присуство и учествовању у оваквим поменима и наши ученици едукују и да знају зашто је важно да се сјећамо свима оних који уткали своје животе у слободу коју ми данас живимо", казе министар просвјете и културе Наталија Тривиц.

Сличног става је и градоначелник Бањалуке који је подвукао да данашње генерације морају бити те које ће се сјећати овог догађаја те их преносити на следећа покољења.

„На нама, из ових генерација, је да, покушамо његовати сјећање и то сјећање није усмјерено против било кога, не треба да изазива било какве зле мисли према било коме али мора да буде један историјски код који ће бити усађен и свијест о томе да је, нажалост, зло могуће и да се може десити и овдје код нас", истице први цовјек града Бањалуке.

Осим ученика, бројних мјештана, министра просвјете и културе, те градоначелника догађају је присуствовала и делегација Народне скупштине Републике Српске.  

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар