Potvrđeno: Ljekar koji je upozoravao na virus umro

Kineski lekar, o čijoj su smrti danas pristizali oprečni izveštaji, preminuo je od posledica koronavirusa potvrdili su iz bolnice u kojoj je lečen.

Svijet 06.02.2020 | 22:51
Potvrđeno: Ljekar koji je upozoravao na virus umro

Konfuzija je bila prisutna u izveštajima kineskih medija koji su prvo objavili da je Li Venlijang, lekar koji je prvi pokušao da upozori na koronavirus, mrtav, a potom da je u kritičnom stanju.

Državni Global Tajms preneo je da je Li Venlijang preminuo u Vuhanu, ali je kasnije prepravio inicijalni izveštaj naglasivši da je on u kritičnom stanju.

Pipls Dejli je objavio na Tviteru da smrt lekara predstavlja "nacionalnu žalost".

Vest o njegovoj smrti preneli su gotovo svi mediji, čak je i Svetska zdravstvena organizacija na Tviteru izrazila žaljenje zbog njegove smrti.

"Trebalo bi da cenimo sve ono što je on uradio", dodaje se u tvitu Svetske zdravstvene organizacije.

Oftalmolog Li Venlijang (34) je 30. decembra na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata s lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik SARS-u. Ubrzo je reagovala policija.

Policija je Lija optužila za "podsticanje glasina". I nekoliko drugih lekara je bilo na meti policije zbog pokušaja upozoravanja javnosti na smrtonosni virus u ranim nedeljama epidemije.

Li je u policiji morao da potpiše izjavu kojom je priznao svoj "prekršaj" i da obeća da neće počiniti dalje "nezakonite radnje". Potom su ga pustili na slobodu.

Radio je do 12. januara, kada je hospitalizovan, potom mu se stanje toliko pogoršalo da je primljen na Odeljenje intenzivne nege, uz podršku kiseonikom za disanje, a 1. februara test je pokazao da ima koronavirus.

Iz bolesničkog kreveta doktor Li je pre nekoliko dana u tekstualnoj poruci napisao za CNN da previše kašlje i suviše slabo diše da bi mogao da razgovara telefonom.

Koronavirus je do sada odneo više od 560 života, a zaraženo je oko 28.000 ljudi u Kini.

(B92)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vlast

06.02.2020 22:27

misli da ce virus stati ako se o njemu ne govori!

ODGOVORITE
Name

Nikola

07.02.2020 07:08

Tipično za komunističke,ali i za ostale totalitarne i jednoumne,jednopartijske tvorevine! Neka svi pomru ali virusa i epidemije nema,ako tako velike vođe kažu! Komunizam je zlo,samim tim što ne uvažava drugačije mišljenje!

Name

Hhh

07.02.2020 05:03

Људи и пре су постојале те пијаце,зашто сад одједном неки Корона вирус? Ко му је дао такво име и због чега? Зашто пре није забиљежен ни један случај тог вируса?! Сигуран сам да је овај вирус пуштен из лабораторије.

ODGOVORITE
Name

re

07.02.2020 08:18

i ja se pitam, ime korona virusu su dali prije nego li je proglašena epidemija, mislim da oni sve te viruse čuvaju u laboratorijama pa puste s vremena na vrijeme ne bismo li se istrijebili

Name

Dule

07.02.2020 09:16

Sada će neko da kaže da je pronašao lijek i da zaradi milijarde.

Name

Re :Hhh

07.02.2020 12:07

100% si u pravu. Kinezi hiljadama godina žive tako. Siguran sam da su uslovi prije 20 godina,a kamoli prije 100m bili još i gori.

Name

Država

07.02.2020 08:49

Država ga optužila za istinu, kakav apsurd. I šta se dogodilo posle?

ODGOVORITE
Name

Vao

07.02.2020 19:51

Slučajno??!

ODGOVORITE