Kina od Rusije traži lijek za koronavirus

Kineski generalni konzulat kontaktirao je uralsko odjeljenje Ruske akademije nauka (RAS) povodom isporuke lijeka triazavirina u Kinu, izjavio je novinarima predsjednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev.

Svijet 04.02.2020 | 16:51
Kina od Rusije traži lijek za  koronavirus

Prema riječima zamjenika ministra zdravlja Rusije Sergeja Krajevoja, Kina testira triazavirin u borbi protiv koronavirusa, prenio je TASS.

Lijek je već poslat u rusku ambasadu u Kini radi zaštite zaposlenih i članova njihovih porodica.

"Konzul za nauku i tehnologiju kineskog generalnog konzulata u Jekaterinburgu kontaktirao je uralsko odjeljenje RAS-a, tražeći pomoć u slanju leijka triazavirin radi liječenja virusa korona", rekao je Sergejev.

"Kina je zatražila 500 pakovanja ovog lijeka", naveo je Sergejev i dodao da su se sa predstavnicima konzulata sastali 28. januara kada su oni izrazili spremnost da kupe lijek.

Prema rečima predsjednika Ruske akademije nauka, u skladištu u Novouralsku ima 800 kilograma ovog lijeka, koje je RAS spreman da pošalje u Kinu.

Aleksandar Petrov, predsjednik Upravnog odbora Medsinteza koji proizvodi triazavirin, rekao je da fabrika može da radi non-stop, ako lek prođe test za liječenje bolesti.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hehehe

04.02.2020 18:05

Bravo Rusi

ODGOVORITE