Kraljica prvi put u javnosti nakon skandala

Kraljica Elizabeta se prvi put zvanično pojavila u javnosti nakon neočekivane odluke o napuštanju kraljevskih dužnosti Princa Harija i princeze Megan.

Svijet 03.02.2020 | 15:32
Kraljica prvi put u javnosti nakon skandala

Kraljica, koja je proslavila 68 godina na prijestolu, posjetila je Kraljevsku vazduhoplovnu bazu (KVB) u mjestu Marham, na istoku Engleske.

Bio je to prvi zvanični izlazak 93-godišnje kraljice nakon što su njen unuk Hari i njegova američka supruga Megan šokirali javnost izjašnjavanjem da bi voljeli da se povuku iz kraljevskih dužnosti kako bi provodili više vremena u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, piše Reuters.

Kraljica je donijela odluku da par neće više biti dio britanske monarhije, da neće više imati titulu "kraljevsko visočanstvo" i da će biti finansijski nezavisni.

Od njenog posljednjeg javnog pojavljivanja kraljica je obnovila svoj odnos sa drugim sinom, princom Endruom.

Tokom posjete Kraljevskoj vazduhoplovnoj bazi Marham kraljica je bila obučena u boju breskve, dok se smješkala tokom rukovanja sa zaposlenima.

Baza Marham, koju čini više od 3.600 ljudi, osnovana je 1916. godine kako bi branila britanski okrug Norfolk od Njemačke tokom Prvog svjetskog rata.

Marham je takođe dom lovačkih aviona F-35B.

Princ Čarls i njegov najstariji sin princ Vilijam služili su u KVB kao piloti, dok je princ Hari i letio tokom njegove desetogodišnje vojne karijere u KVB, koja je okončana 2013. godine.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar