Čavara: U toku razgovori o formiranju vlasti u FBiH

Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara izjavio je da su u toku razgovori HDZ-a i SDA o formiranju vlasti u FBiH.

Bosna i Hercegovina 01.02.2020 | 11:13
Čavara: U toku razgovori o formiranju vlasti u FBiH

Čavara je objasnio da se razgovara o rekonstrukciji federalnih ministarstava, te o izmjenama Izbornog zakona BiH, uz ocjenu da je neophodno Vladu što više približiti aktuelnom vremenu i evropskim integracijama.

"Stav HDZ-a BiH je da preglomazna ministarstva, kojima je teško upravljati, treba podijeliti u više ministarstava, a da neustavna ministarstva treba ukinuti. Riječ je o ministarstvima obrazovanja i nauke, te kulture i sporta", precizirao je Čavara za "Dnevni avaz".

On smatra da je potrebno prilagoditi jedno ministarstvo koje će se baviti pitanjima mladih, te da je neophodno posebno ministarstvo koje bi se bavilo evropskim i drugim integracijama u kojima će FBiH učestvovati kao dio BiH.

Čavara, koji je visoki funkcioner HDZ-a BiH, napomenuo je da su razgovori u početnoj fazi, ali da će se u narednom periodu intenzivirati da bi se našlo rješenje za promjenu Izbornog zakona i imenovanje nove rekonstruisane Vlade Federacije.

On je istakao da se razgovara i o načinu sprovođenja svih odluka sudova, Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, kako osigurati zastupanje konstitutivnih naroda i na neki način urediti odnose među njima u vezi sa biranjem legitimnih predstavnika svakog naroda.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar